De Swollenaer

Woensdag, 5 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Het Vrouwenhuis opent haar linnenkabinet

Het Vrouwenhuis opent haar linnenkabinet
Foto: Saskia Zwiers
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Het Vrouwenhuis van Aleida Greve aan de Melkmarkt 53 bestond op 4 februari 275 jaar. Dit jubileum wordt het hele jaar gevierd met tal van activiteiten.

Zo is er elke maand een speciale ontvangst onder de noemer Het Vrouwenhuis 275 jaar : de hoogtepunten. Op zaterdag 18 maart om 15.00 uur staat het linnengoed en het wassen en strijken in de schijnwerper. De speciale ontvangst bestaat uit een kop thee in de regentenkamer waar het verhaal over de geschiedenis van het Vrouwenhuis wordt verteld. Aansluitend volgt een bezoek aan het pronklinnenkabinet met de prachtige uitzet. Daarna gaan de bezoekers naar de bijzondere 17de-eeuwse kleerzolder van het Vrouwenhuis waar het textiel door ingehuurd personeel gedroogd, gestreken of alleen maar gelucht werd. De bijeenkomst duurt drie kwartier en er kunnen vijftien personen mee die allen goed ter been moeten zijn. De rondleiding begint om 15.00 uur en de ingang is aan de Voorstraat 46. De entree bedraagt 6 euro per persoon. Reserveren kan telefonisch: (038) 422 48 23.

Het (Oude) Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament heeft bepaald dat na haar dood haar huis tot een hofje voor bejaarde vrouwen moest worden bestemd. Tot 1984 werd het huis op deze manier bewoond. Tegenwoordig is de benedenverdieping een museum en opengesteld voor het publiek. Het Vrouwenhuis is het laatste hofje in Zwolle dat nog het oorspronkelijke pand bezit en voor een deel nog wordt bewoond. Zie voor meer feestelijke activiteiten www.vrouwenhuiszwolle.nl.