De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Hardlopers van PEC brengen voor 35e keer het Bevrijdingsvuur

Hardlopers van PEC brengen voor 35e keer het Bevrijdingsvuur
Foto: Jan Burgman
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Zestien hardlopers van atletiekvereniging PEC 1910 brengen in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur van Wageningen naar het Bevrijdingsfestival Overijssel. Het is de 35e keer dat de atleten de nachtelijke tocht volbrengen.

“Ik vind het van grote waarde om dit te doen”, vertelt Willem Smit, die samen met Janette Koopman en Jan Hoogers de tocht organiseert. “Verdraagzaamheid is zo belangrijk en ik denk dat we er in Nederland onvoldoende bij stilstaan hoe belangrijk vrijheid is. Met name voor de wat oudere lopers maakt het bezoek aan hotel De Wereld in Wageningen waar de capitulatie werd getekend veel los. Ik wist ook niet dat het me zoveel zou doen. Het was echt een ervaring van ‘Ho, ik ben hier echt op andere grond’. En dan die oud-strijders met zoveel lintjes! Dan vind ik het mooi dat we daaraan als atletiekverenging PEC 1910 een bijdrage kunnen leveren.”

Het Wageningse bevrijdingsvuur komt uit Frankrijk. In de Gelderse plaats vertrekken om middernacht loopgroepen naar de veertien festivals. In estafettevorm gaan ook de Zwolse lopers, onder begeleiding van motorrijders en busjes naar het bevrijdingsfestival. “We lopen altijd in tweetallen”, legt Smit uit. “Vanuit de auto gaan ze eerst een stuk warmfietsen en daarna lopen. Voor de aftanden houden we rekening met de mogelijkheden van de lopers. De totale afstand is 86 kilometer.”

De route loopt via Ede, Apeldoorn en Epe naar het noorden en in Hattem loopt de groep nog onder de stadspoort door. Via de oude IJsselbrug gaan de lopers naar het Mercure Hotel voor een ontbijt. Smit: “We hopen daar om half acht aan te komen. Onder politiebegeleiding gaan we om half tien verder. Tegen tien uur vertrekken we bij Dinoland met nog eens zo’n vijftig jeugdleden en dertig G-lopers van PEC 1910. Dat is ook nodig om tijdig, vóór half elf op het festivalterrein bij Park de Wezenlanden te zijn.”

Op het podium wordt het bevrijdingsvuur aangestoken en het Wilhelmus gezongen. “Dan hebben de meeste lopers wel behoefte om naar bed te gaan”, zegt Smit, die ook erkent dat het niet heel eenvoudig is om lopers voor te vinden. “Het is altijd in de voorjaarsvakantie en bovendien willen velen ook graag naar het Bevrijdingsfestival Overijssel. We hebben wel de voorwaarde gesteld dat de atleten allemaal lid van av PEC 1910 moeten zijn. Gelukkig lukt het toch nog iedere keer en ben ik onze sponsors dankbaar dat ze dit mogelijk maken. Hopelijk kunnen we dit nog heel lang doen als av PEC 1910. Dit moet je ook willen als enige atletiekvereniging in de stad die al meer dan honderd jaar bestaat.”