De Swollenaer

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Grote namen bezoeken Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle

Grote namen bezoeken Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Bevrijdingsfestival Overijssel heeft haar programma bekendgemaakt voor de dertigste editie. Al eerder werd bekend dat de Ambassadeurs van de Vrijheid Lucas & Steve naar Zwolle komen. Daar zijn nu Davina Michelle, DI-RECT, Dirty Daddies, Kraantje Pappie, Balthazar, Blanks, Mark Foggo, Willy Wartaal en heel wat meer namen aan toe te voegen.

Het vrij toegankelijk festival heeft ieder jaar zo’n 130.000 bezoekers, er zijn vijf podia en 50+ acts. En dat zijn niet alleen bands. Naast een muzikaal programma is er ook een uitgebreid inhoudelijk programma met als jaarthema ‘Verhalen om nooit te vergeten’. Met 75 jaar Vrijheid als extra thema, belooft het volgens de organisatie een mooie editie te worden.

Gesprek

“Verhalen om nooit te vergeten creëer je als je het gesprek met elkaar aan gaat. Hét vernieuwde Wereldpaviljoen is dé plek om dat te doen”, meldt de organisatie. “Hier wordt een huiselijke sfeer gecreëerd om ook echt het gesprek over vrijheid met elkaar aan te gaan. Neem bijvoorbeeld plaats op ‘de Bank’, draai aan het rad en ga in gesprek over verschillende onderwerpen. Een goed gesprek komt ook tijdens het spelen van een spel of het doen van een wereldkroegquiz. In samenwerking met diverse opleidingen wordt hard gewerkt aan een divers programma waarbij verschillende thema’s worden aangeraakt, zoals politiek, journalistiek, inclusiviteit, theater, beeldende kunst en graphic design. Ook is er een Vrijheidscollege met Bilal Wahib. Bilal Wahib (1999) is acteur en rapper. Hij speelde onder andere in Brugklas, Spangas, Malik, Mocro Maffia en De Libi.”

Familieweide

Ook is er dit jaar weer een uitgebreid familieprogramma. De kindvriendelijke Familieweide staat weer bomvol met muziek, theater en vermaak waarbij ‘Ontdek de Wereld van Morgen’ het centrale thema is. Kinderen kunnen zelf ontdekken hoe ze beter voor de wereld kunnen zorgen, beginnend bij zichzelf. Voor kinderen is er ook de ‘Expeditie Vrijheid’. Ze kunnen in een route over het terrein lopen en komen onderweg verschillende opdrachten tegen, zoals bijvoorbeeld de ‘Je-hebt-het-recht-om…- invulmuur waar kinderen nadenken over positieve zaken waar ze vinden dat ze recht op hebben, zoals ‘Je hebt het recht om te dansen’.

Nieuw

Nieuw dit jaar is dat er een inhoudelijk programma is samengesteld op het eiland waar ook podium Abbott en Sena Performers Stage zijn. Expeditie NEXT (georganiseerd namens de Nationale Wetenschapsagenda) laat daar zien wat wetenschap is en wat voor rol wetenschappelijk onderzoek speelt in het dagelijks leven. Bezoekers kunnen langskomen om te luisteren naar de silent disco, minicolleges van interessante wetenschappers of meedoe met de feit en fabel quiz. Verder zijn er allerlei doe-dingen zoals workshops waar ze zonnepaneeltjes kunnen maken en leuke opstellingen.

Line-up

Op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl is de hele line-up en het voorlopige programma van Bevrijdingsfestival Overijssel 2020 te vinden. Via deze site is het vanaf nu ook mogelijk tickets te kopen voor de Press & Guest Area waar bezoekers het festival als VIP kunnen beleven.