De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) wint brons in Verona

Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) wint brons in Verona
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – Het Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) heeft deelgenomen aan het International Choirfestival and Choir Competition dat van 19 tot en met 23 april in het Italiaanse Verona werd gehouden.

In totaal doen 25 koren mee aan het concours. De leden van het GMZ en hun aanhang kwamen trots van de reis terug met een bronzen waardering. Het gezelschap vertrok op dinsdag met bussen naar Eindhoven, vloog naar Milaan en werd vervolgens naar het hotel in Garda gebracht. Op woensdag vertrok het GMZ met twee bussen naar Verona voor een bezoek aan in de historische binnenstad die op de Wereldergoedlijst van Unesco staat. Op woensdagavond was de openingsceremonie in Teatro Filarmonico. Het Zwolse koor is in goed gezelschap van koren uit de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Ierland, Zweden en uiteraard Italië.

Donderdag doet het GMZ auditie voor de competitie van het concours in Palazzo Gran Guardia. ‘s Middags geeft het koor een eigen concert in de Basiliek San Zeno, één van de mooiste Romaanse kerken in Italië. De Zwolse zangers zien het als een groot voorrecht om in deze basiliek te mogen optreden. Naast religieuze stukken zingt het GMZ uit opera Lascia ch’io pianga en, samen met de meegereisde bariton Rob Hazenberg, uit Coro e sortito d’Oroveso. Van musical- en lichte muziek worden I could have danced all night en Uit Back tot the 60’s: The house of the rising sun gebracht.

Na het ontbijt op vrijdag gaat het koor op dagexcursie naar Venetië. Bij prachtig mooi weer bezoekt het Piazza San Marco en maakt het een wandelen langs de omliggende bezienswaardigheden. Op het programma staat verder een excursie over het Canale Giudecca, een gondeltocht en boottocht over de Lagoon met de vele eilanden en zijn grote historie.

Op zaterdag is de prijsuitreiking waar de prestatie van het Zwolse koor wordt beloond met brons. “Hier zijn we, samen met onze dirigent, super trots op. Het is een prestatie van formaat”, aldus de koorleden na afloop. De slotceremonie is in Teatro Filarmonico voor alle koren, gevolgd door een receptie in het Arsenale. Vervolgens gaat het in optocht naar de Arena di Verona waar alle koren gezamenlijk de liederen ‘Va pensiero’, ‘Ode an die Freude’ en ‘Amazing Grace’ zingen. 's Avonds is er nog een Friendship concert met Coro La Fonte, een lokaal Italiaans koor in de Parrochia kerk vlakbij Verona.

Op zondag slapen de koorleden en hun aanhang uit en genieten ze nog even van de omgeving van Garda. ‘s avonds vliegt het gezelschap van Verona terug naar Amsterdam waar de bussen klaar staan om het terug naar Zwolle te brengen. Vermoeid maar zeer tevreden keert iedereen bij het krieken van de ochtend huiswaarts.