De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Groenkapje Map Renes: ‘Als iets niet lukt, doe ik er een schepje bovenop’

Groenkapje Map Renes: ‘Als iets niet lukt, doe ik er een schepje bovenop’
Foto: Alie de Vries
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Alie de Vries) ZWOLLE - Al tientallen jaren houdt Map Renes zich onvermoeibaar bezig met duurzame mode. Ze heeft daarbij veel trends voorbij zien komen een reageert daarop met creativiteit en energie. De coronacrisis stimuleerde haar tot het maken van een nieuw magazine, de Ecopolitan. Een gesprek over drijfveren, duurzame mode en de kansen die de coronacrisis biedt.

“De mode-industrie is mondiaal dus er veranderde veel door de coronacrisis. Fabrieken in Bangladesh zagen opeens veel bestellingen geannuleerd worden, zelfs als ze al waren gemaakt. Hier in Nederland viel de retail bijna stil. Of dat ook positieve kanten heeft? Misschien wel. Misschien ontstaat er meer bewustzijn dat steeds nieuwe kleding kopen niet nodig is of dat mode van eigen bodem een goed idee is. Shop local maar dan voor kleding. Ook zie je dat mensen mondkapjes zelf gaan maken wat misschien het zelf maken van kleding weer op de kaart zet. Ik hoop dat deze crisis een momentum is waarop we anders met zaken omgaan”, aldus Renes.

Magazine

Stil zitten vanwege corona is niet de stijl van Renes. Samen met haar man, grafisch vormgever Richard Vermijs, maakte ze de Ecopolitan. “Ik verbind daarin alles waarmee ik me bezighoud”, legt Renes uit. “Ik ben lokaal bezig met duurzame mode dus heeft Zwolle een grote plaats in het magazine. Molen de Passiebloem staat op de cover met Zwolse modellen. De molen is ook Hollands. Mijn netwerk is groot en ook internationaal en zo is duidelijk dat dit een Nederlands product is. Verder is het een tijdsdocument van de coronacrisis.” Met Pasen vroeg ze haar stagiaires een happy face te maken met materialen die ze voorhanden hadden. “Stagiaires vind ik heel inspirerend. Je maakt ze bewust van de toekomst. Ik vroeg hen vanuit materialen te werken, niet vanuit ontwerpen. Eén van de studenten maakte meegroeikleding van oude jeans. Zo ontstond een jasje dat door dochter en moeder beide gedragen kan worden.”

Koffertje

De Ecopolitan is ook aangeboden aan de Zwolse wethouder van cultuur Monique Schuttenbeld. Ook is de Ecopolitan dit jaar inzending voor het Duurzame Koffertje. Elke eerste dinsdag in september is Duurzame dinsdag. Er wordt dan een koffer vol duurzame initiatieven aangeboden aan een lid van het kabinet. Dit jaar dus met de Ecopolitan uit Zwolle.

Drive

In de kledingindustrie gaat veel geld om en de verandering naar eerlijke mode gaat langzaam. Hoe gaat Renes daar mee om? “Als iets niet lukt, dan doe ik er een schepje bovenop. Zo zit ik in elkaar. De misstanden in de kledingindustrie raken mij enorm. Het is mijn drive om door te gaan. Juist als ik bijvoorbeeld door een economische crisis de duurzame mode weer uit de winkels zie verdwijnen. Maakprocessen met chemicaliën, kinderarbeid en bergen afval. Het is niet nodig.”

Tentoonstelling

In Academiehuis de Grote Kerk is het magazine ook te zien op de tentoonstelling Proto Zwolle van 26 juni tot en met 6 juli. De pagina’s zijn op stof gedrukt waarvan een jurk is gemaakt. Er staat een QR-code op die naar het online magazine verwijst.

De Ecopolitan is te lezen via deze link: https://issuu.com/ijgenweis/docs/ecopolition-no01?fbclid=IwAR3280kOpC0ECTb_HB0SSnGKpTlrs1V5kgBm2SFK6Tew8Hxu4_eFFBCU66Y