De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Groenkapje activeert nieuwe wethouder duurzaamheid subiet met Urgenda-rapport

Groenkapje activeert nieuwe wethouder duurzaamheid subiet met Urgenda-rapport
Foto: Rana Berends
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erika Schuuring)

BINNENSTAD - Map Renes, bedenker van circulaire en groene concepten, overhandigde na de gemeenteraadsvergadering op 17 juli onmiddelijk het Urgenda rapport 'Nederland honderd procent duurzame energie in 2030' als inspiratiebron aan de net beëdigde wethouder duurzaamheid en groen Michiel van Willigen van de ChristenUnie.

“Een goede start”, zegt Renes. “Het rapport geeft de nieuwe koploper duurzaamheid mooie handvatten. De aandacht voor de circulaire economie en het anders produceren vind ik heel belangrijk.” De vernieuwde visie ‘Nederland honderd procent duurzame energie in 2030. Het kan als je het wilt’, lanceerde Urgenda tijdens de viering van het tienjarig jubileum. De organisatie zet uiteen hoe het vijf keer anders kan op het gebied van wonen, vervoer, voedsel, produceren en energie opwekken. “Een scenario voor Nederland met honderd procent duurzame energie blijkt goedkoper en schoner dan doorgaan op de oude voet, schept 150.000 nieuwe banen, biedt energiezekerheid en is een motor voor innovatie. Het uitgangspunt is het streven naar een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem, zonder gebruik te maken van olie, kolen en gas en zonder CO2 uitstoot. Het is een opdracht voor de hele maatschappij, een opdracht waaraan iedereen zal moeten bijdragen”, aldus Urgenda. Naast het rapport is een handige agenda opgesteld zodat mensen weten wat ze kunnen doen.

Waste

Renes, die ook actief aanwezig was bij lancering op strand Blijburg, zet fashion en ontwerp in om over duurzaamheid te communiceren. ”Ik heb de afgelopen acht jaar mode en voeding ingezet om andere mensen te bereiken en duurzaamheid onder de aandacht te brengen.” Renes haalde in 2010 de Dag van de Duurzaamheid naar Zwolle. Urgenda was toen nog een onbekende klimaatpartij. Met Groenkapje organiseerde ze evenementen als de Groene Salon en sloot aan bij duurzame festivals als Damn Food Waste en Fashion Revolution Day.

Zalmleer

Met Mapsz modeservice ROKK ON ROLL fashion van zalmleer sluit Renes aan bij punt 4 van de Urgenda agenda: Anders produceren. Minder weggooien, repareren of recyclen. De groene motivator zorgt dat de circulaire economie zichtbaar is in Zwolle. Fashion designer Renes maakt ook optimaal gebruik van grondstoffen die al voorradig zijn. “Mensen bestellen kleding op maat en worden eigenaar van de grondstof. Een groene jurk bijvoorbeeld. Ze kunnen het daarna vervormen tot een rok en vervolgens een tas. Geen massaproductie in winkels of ketens. Je moet eerst duurzaam doen om duurzaam te worden en te zijn”, besluit Renes.