De Swollenaer

Donderdag, 9 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Gestage groei bezoekers remt de ontwikkeling Filmtheater Fraterhuis

Gestage groei bezoekers remt de ontwikkeling Filmtheater Fraterhuis
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Filmtheater Fraterhuis heeft in 2019 opnieuw meer bezoekers ten opzichte van het jaar ervoor getrokken. Maar liefst 73.301 bezoekers kochten een kaartje voor één van de 2.514 voorstellingen en 269 evenementen in het Celekwartier in de Zwolse binnenstad.

“Dit mooie resultaat is mogelijk mede dankzij 132 vrijwilligers”, aldus Henriëtte Boerhof, directeur Filmtheater Fraterhuis. De stijging van het aantal bezoekers (+7,7 procent) is opmerkelijk gezien het nijpende tekort aan filmstoelen voor de reguliere actuele filmvertoningen van het succesvolle filmhuis. Boerhof: “De rek is er inderdaad volledig uit, maar inmiddels bieden we filmliefhebbers de gelegenheid om thuis op de bank naar onze kwaliteitsfilms te kijken via de on demand service, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn in een stad als Zwolle.”

Samenwerking

Ze merkt dat dankzij de samenwerking met onder meer Stadkamer, Academiehuis de Grote Kerk en het Cibap steeds meer studenten en scholieren in de ochtenduren te gast zijn in het filmtheater. “Maar ook bij deze doelgroepen kunnen we inmiddels niet meer aan de vraag voldoen.”

Toppers

De best bezochte film in 2019 was ‘Greenbook’, die ruim vijfduizend bezoekers trok in tachtig voorstellingen. Daarnaast trok op het einde van het jaar de sociale aanklacht ‘Sorry We Missed You’ volle zalen, mede dankzij de samenwerking met diverse Zwolse maatschappelijke organisaties. De ‘on demand’ service van Filmtheater Fraterhuis, waarbij men thuis naar de actuele films van het filmhuis kan kijken, staat inmiddels na twee jaar al in de top tien van het Fraterhuis. “In 2018 begon het initiatief als een service voor filmbezoekers die een film hadden gemist of niet konden bezoeken; inmiddels is het een noodzakelijk alternatief voor een bezoekje aan het culturele Celekwartier”, zegt Boerhof.

Jubileum

In oktober 2019 vierde Filmtheater Fraterhuis het veertigjarig bestaan en het gehele jaar door waren er diverse activiteiten rondom dit heugelijke feit, zoals een groots Buitenfilm XL evenement in Park de Wezenlanden met de film ‘Free Solo’ en de deelname aan de World Press tentoonstelling in december in Academiehuis de Grote Kerk.