De Swollenaer

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Gemeente Zwolle neemt circulaire dienstfietsen in gebruik

Gemeente Zwolle neemt circulaire dienstfietsen in gebruik
Foto: Gemeente Zwolle
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – De Gemeente Zwolle heeft onlangs twee circulaire fietsen, de DutchFiets, als dienstfiets in bruikleen genomen. Deze circulaire fiets, gemaakt van gerecycled plastic, is ontwikkeld in Zwolle door een start-up bij GreenPac Ilab met voormalig Windesheim-student Johannes Alderse Baars aan het roer.

Zwolle heeft de fietsen in bruikleen en niet gekocht, want in een circulaire economie gaat het niet om het bezit van een fiets maar om het gebruik, zo laat de gemeente weten. De fietsen worden binnen de organisatie gebruikt als dienstfiets, dus voor werk–werk verkeer.

Alderse Baars: “DutchFiets gaat de concurrentie aan met bedrijven die fietsen produceren voor de afvalberg en winst op korte termijn. Naast de productie van onze fietsen met 100 procent recyclebaar kunststof, vindt ook de assemblage plaats in Nederland. Door te gaan voor hoge kwaliteit van componenten en het creëren van een unieke combinatie van vorm en functie kan de gebruiker besparen op onderhoud. Aan het einde van de levensduur moet de klant de fiets met een gerust hart en eenvoudig aan kunnen bieden om te laten recyclen. Dit levert gegarandeerd 'statiegeld' op of 100 euro bij inruil.”

Wethouders René de Heer en William Dogger namen de eerste exemplaren in ontvangst. De Heer: “Als gemeente willen we een circulaire economie stimuleren door juist ondernemers in deze ontwikkeling te ondersteunen. Door de afname van deze fietsen kunnen we laten zien welke prachtige producten we in Zwolle ontwikkelen. Hoe mooi is het dat dit door een Zwolse start-up is begonnen door een voormalig student van Windesheim. De oude Vishay locatie begint zich met dit soort start ups te ontwikkelen tot een echte polymeren campus, met dank aan Greenpac Ilab en Polymer Science Park.”

Dogger vult aan: “Des te mooier is het dat het een fiets betreft, want als Zwolle zetten we ons graag in als fietststad.” Alderse Baars geeft aan dat hij blij is met de gemeente als klant. “Nadat we de eerste honderd fietsen van de eerste versie via crowdfunding op de markt hebben gebracht, is het nu tijd om de tweede versie te leveren aan zakelijke klanten. Het is mooi om te zien dat de gemeente het voortouw neemt om deze nieuwe versie als eerste gemeente af te nemen. Het zal een ware eye-catcher zijn.”

Gemeente Zwolle levert de fiets na een jaar gebruik weer in bij DutchFiets. De opgedane ervaringen worden gebruikt voor de doorontwikkeling van de fiets. Onderzocht wordt of de doorontwikkeling opnieuw gedaan kan worden door Windesheimstudenten.