De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Gemeente Zwolle en ROVA doen proef voor beheer verkeersborden

Gemeente Zwolle en ROVA doen proef voor beheer verkeersborden
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – De gemeente Zwolle en ROVA beginnen met een proef om het beheer van de Zwolse verkeersborden te verbeteren met behulp van data. Drie voertuigen van ROVA, die voor het uitvoeren van reguliere werkzaamheden in de stad zijn, worden uitgerust met camera’s.

Deze camera’s gaan de verkeersborden in de stad controleren: ze registreren onder meer of de borden nog schoon en leesbaar zijn, of ze nog op de juiste plek staan en of de borden nog heel zijn of vervangen of verwijderd moeten worden. De proef duurt circa vier maanden en begint op 6 mei.

Op dit moment is er volgens de gemeente geen gestructureerd proces om de status van de verkeersborden te controleren. Het vervangen of schoonmaken van de borden wordt nu uitgevoerd zodra een medewerker van de gemeente of van ROVA of een bewoner dit signaleert en meldt.

De nieuwe manier van werken moet bijdragen aan het doel om de beheerprocessen van de gemeente meer ‘data-gedreven’ te maken. “Op deze manier weten we beter wat er speelt in de stad, kunnen we efficiënter inspringen op situaties in de stad, sneller handelen, beter sturen en het beheer beter ondersteunen”, legt William Dogger, wethouder Beheer openbare ruimte, uit.

Privacy is volgens de wethoduer een belangrijk aspect. “Er wordt zorgvuldig met de privacy van inwoners omgegaan. De gemaakte beelden worden geanonimiseerd door gezichten en kentekens onherkenbaar te maken. De medewerkers van ROVA die op één van de auto’s werken, krijgen een instructie over wat de camera’s doen en waarvoor ze nodig zijn. De camera’s worden zo ingesteld dat de chauffeurs tijdens hun werk geen extra handelingen uit hoeven te voeren.”

Tijdens de proef onderzoekt de gemeente Zwolle hoe die kan worden uitgebreid (meer voertuigen) en welke andere beheerinformatie mogelijk ook automatisch uit de beelden kan worden gehaald, bijvoorbeeld afval naast containers of losliggende stoeptegels.