De Swollenaer

Woensdag, 5 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Gemeente verlengt succesvolle aanpak gezonde jeugd

Gemeente verlengt succesvolle aanpak gezonde jeugd
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – “Ook de komende vijf jaar blijft Zwolle koploper in het werken aan een gezonde leefstijl voor jongeren”, meldt de gemeente in een persbericht. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om in de jaren 2020-2025 lid te blijven van het kennis- en ondersteuningsplatform Jongeren op gezond gewicht (JOGG).

In 2010 was Zwolle de eerste gemeente in Nederland die de aanpak van JOGG omhelsde. Scholen, ouders, gemeente en andere organisaties gingen samenwerken om gezond eten en voldoende bewegen onder jongeren te bevorderen. Onder de naam ‘Zwolle Gezonde Stad’ ontstond een wijkgerichte aanpak. Windesheim begon een opleiding De Gezonde Stad. Concreet kwamen er activiteiten als méér speelnatuur in Diezerpoort en een scholenproject voor gezonder eten en beter slapen op scholen in Berkum en Aa-landen. Drie jaar na de start was het aantal Zwolse kinderen met overgewicht gedaald van 12,1 naar 10,6 procent.

Overgewicht

Jongeren op gezond gewicht (JOGG) is een lokale aanpak gericht op wijken waar het percentage overgewicht onder jongeren van 0 tot 19 jaar het hoogst is. JOGG werkt aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving. Jeugd-wethouder Michiel van Willigen is tevreden over de JOGG-aanpak: “Wat het programma effectief maakt, is dat we zijn begonnen vanuit brede samenwerking met onder meer de GGD. De methodiek zorgt voor verbinding tussen zorg en preventie en draagt daarmee bij aan de Hervomingsagenda van de gemeente Zwolle. Resultaten worden goed gecontroleerd en geëvalueerd, zodat lering kan worden getrokken uit ervaringen elders. Waar kun je beter opgroeien dan in Zwolle?”

Het lidmaatschap kost 2.000 euro per jaar. Vanuit het landelijke JOGG-platform krijgt Zwolle ondersteuning in het kiezen van de juiste richting voor de komende jaren.