De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Gemeente hoeft niet in te grijpen op verkeersituatie Turnhoutsweg

Gemeente hoeft niet in te grijpen op verkeersituatie Turnhoutsweg
Redactie: Erik-Jan Berends

DEN HAAG – De gemeente Zwolle hoeft geen verbod voor vrachtwagens in te stellen op de Turnhoutsweg. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist in een hoger beroep van omwonenden.

Ook een verzoek om onder meer een verkeersdrempel aan te pakken en een verkeerssluis aan te leggen, is volgens de Raad terecht verworpen. De afwijzing van dat verzoek aan de gemeente kan volgens de Raad niet worden aangevochten. De buurtbewoners wezen op een onderzoek en advies van Veilig Verkeer Nederland. Daaruit blijkt dat er zorgwekkend hard wordt gereden op de weg waar maar 30 kilometer per uur mag worden gereden. De verkeersdrempel bij de kruising met de Meenteweg remt onvoldoende, constateert Veilig Verkeer Nederland.

Toch heeft de gemeente het advies van de verkeersspecialisten terecht naast zich neergelegd, vindt de Raad van State. Door de aanleg van de Westenholterallee is het verkeer op de Turnhoutsweg al flink afgenomen. Het vrachtverkeer vormt maar een klein deel van de snelheidsovertreders. Daarom vindt de Raad een verbod op vrachtverkeer te ver gaan.

Verder heeft de gemeente wel enkele kleine maatregelen genomen, zoals de plaatsing van verkeersborden die wijzen op gevaren. Meer ingrepen vindt de gemeente ongewenst. De Raad van State kan daar weinig tegen doen, omdat gemeenten in dit soort gevallen een grote vrijheid hebben om zelf te beslissen wat ze doen.