De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Gedachtenisbijeenkomst met familie Wijnberg in de Oosterkerk

Gedachtenisbijeenkomst met familie Wijnberg in de Oosterkerk
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

DIEZERPOORT - Het is al jarenlang traditie dat op 4 mei, voorafgaande aan de Stille Tocht en de plechtigheid in het Ter Pelkwijkpark, een gedachtenis wordt gehouden in de Oosterkerk.

Ook dit jaar steken aanwezigen 72 rozen, voor ieder jaar één, in een bol van prikkeldraad. Na de gedachtenis worden deze rozen bij het monument neergelegd. Op 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het oorlogsgeweld herdacht en realiseren we ons dat sinds 1945 de wereld nog geen dag vrij van oorlog is geweest.

Op initiatief van de gemeente Zwolle wordt op 4 mei een permanente tentoonstelling in de Synagoge aan de Samuel Hirschstraat geopend over het leven van Selma Engel-Wijnberg. Zij was lid van de familie Wijnberg die een kosjer hotel/restaurant had op de Veemarkt 23. Voor de handelaren die elke vrijdag de veemarkt bezochten was Hotel Wijnberg de plek om onder het genot van een kop koffie zaken te doen. In 1942 namen de Duitsers het hotel in beslag en werd de familie op transport gezet. Het hele gezin kwam om in Auschwitz, behalve Selma, die in Sobibor belandde. Zij wist na de opstand bij Poolse boeren onder te duiken om na de oorlog naar Zwolle terug te keren. Met haar man vertrok ze naar de Verenigde Staten, waar ze nog steeds woont.

In de gedachtenis op donderdag 4 mei krijgt het verhaal van de familie Wijnberg in de Oosterkerk speciale aandacht. Een delegatie familieleden is daarbij aanwezig. Als vast onderdeel van de jaarlijkse traditie wordt het Kaddiesj voor de zes miljoen joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gezegd. Tevens lezen de winnaars van de gedichtenwedstrijd onder Zwolse scholieren hun winnend gedicht voor. Het Zwolse koor Blent verleent dit jaar weer de muzikale medewerking.

De gedachtenis, georganiseerd door het Podium van Kerken, het Humanistisch Verbond en de Joodse Gemeente begint precies om 18.30 uur in de Oosterkerk. Wie dat wil, kan vanuit de kerk aansluiten bij de Stille Tocht die om ongeveer 19.15 uur vertrekt vanaf de Spinhuisbredehoek (de voormalige gevangenis) en langs de Oosterkerk komt.

Op vrijdag 21 april is de uitreiking van de gedichtenwedstrijd in de Oosterkerk. Hierbij is wethouder René de Heer aanwezig zijn.