<< Ga terug

Free Feet 038, ongedwongen lopen voor het goede doel

Free Feet 038, ongedwongen lopen voor het goede doel
Foto: Pedro Sluiter

(door Harry Bouwhuis)

DIEZERPOORT - Er is geen tijdwaarneming, startnummers ontbreken net als Keniaanse atleten. Evenmin een bekende Zwollenaar die het startschot lost. In het bonte scala van wijk- en straatlopen in de stad neemt Free Feet 038 een bescheiden maar wel bijzondere plek in.

Dinsdagavond vond alweer de achttiende editie plaats met dit jaar Hedon als locatie. Om 19.30 uur staan 120 deelnemers in de grote zaal van het poppodium klaar voor de start. Via het podium naar buiten, over de brug links langs de stadsgracht en na Theater De Spiegel en de Burgemeester Drijbersingel weer terug via de bovenverdieping van Hedon. En dan weer op naar het volgende rondje. Exact een uur lang ongedwongen lopen. Deelname is gratis. Alleen een donatie aan Stichting 112 Nepal is welkom. Voor organisator Eddy Sevink is het telkens weer een uitdaging om een mooie plek te vinden. ”Het is altijd maar weer afwachten hoe het uitpakt. Maar ieder jaar is anders en ook het aantal deelnemers wisselend. Het is vooral laagdrempelig.”

Eerder werden tal van andere bekende Zwolse plekken aangedaan zoals het PEC stadion, Theater De Spiegel, het Deltion College en Hogeschool Windesheim. Lopen voor de lol en om de Stichting 112 Nepal financieel te steunen. Want dat is hard nodig om het land na de aardbevingen van 25 april en 12 mei 2015 er weer bovenop te helpen.

Loopfanaat Sevink, eigenaar van loopwinkel Run2Day, was als expeditieleider met een groep hardlopers in Nepal toen de natuurramp zich voltrok. Hij raakte licht gewond, maar werd vooral gegrepen door het leed. Via de Stichting Nepal 112 is hij erg betrokken om de getroffenen te helpen. ”Nepal zit al veel langer in mijn hart. Het gaat langzaam maar wij proberen vooral bij kleinschalige projecten zoals de heropbouw van scholen ons steentje bij te dragen. Volgende week vertrek ik weer naar hoofdstad Kathmandu om te helpen bij de marathon die op 25 april plaatsvindt, de dag van de eerste beving in 2015.“

Sevink is de voortrekker van Free Feet 038 maar benadrukt dat hij vooral afhankelijk is van een vaste groep vrijwilligers. Een van hen is Adri Kroes. Hij heeft het niet gemakkelijk als verkeersregelaar. Want op de altijd drukke Drijbersingel is het flink oppassen geblazen voor de lopers bij de oversteek naar Hedon. De vrijwilliger zorgt met behulp van twee collega’s en twee grote pionnen dat alles probleemloos verloopt. ”We zijn op elkaar ingespeeld en kunnen van elkaar op aan. Ik ben zelf trainer bij loopgroep Run2Day. Deze run is inderdaad compleet anders dan de andere loopevenementen maar vergis je niet. Ondanks de gemoedelijke sfeer wil het overgrote deel wel het hele uur uitlopen.”

Vooral de jaarlijks wisselende locaties spreekt Kroes aan. ”Hier bij Hedon is het mooi en in het PEC Stadion was het ook geweldig. Maar de editie 2016 van ‘Kerk naar Moskee’ blijft me nog het meest bij. Het parcours liep van de Dominicanenkerk naar de moskee in de Veerallee, heel bijzonder.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo