De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Fotograaf Hans Smit publiceert ‘De Zwollenaar en het Coronamonster’ op website ‘Zwolle in Beeld’

Fotograaf Hans Smit publiceert ‘De Zwollenaar en het Coronamonster’ op website ‘Zwolle in Beeld’
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – De Zwolse fotograaf Hans Smit heeft zijn video ‘De Zwollenaar en het Coronamonster’ gepubliceerd op zijn website Zwolle in Beeld. In de ruim een uur durende film wordt Zwolle in coronatijd belicht.

“Het is een video van het eerste halfjaar van 2020, waarin duidelijk is geworden dat, ook in Zwolle, de samenleving op veel vlakken enorm kwetsbaar is”, vertelt hij. “Over de gehele wereld zijn landen geraakt door het vreselijke Coronamonster. Miljoenen besmettingen, duizenden doden en wat komt er nog aan? Ook in onze stad voelen we nog steeds de naweeën van de zware periode van de besmettingen, van de tijd vóór de versoepelingen. Midden 2020 begint het weer langzaam op gang te komen, maar we zijn er nog lang niet.”

Saamhorigheid

Tot nu toe heeft de Zwollenaar zich niet gewonnen gegeven en bij regelmaat met zijn/haar creatieve oplossingen het ergste weten te voorkomen, ervaart Smit. “Natuurlijk is het vreselijk, dat onder onze stadgenoten, 46 personen (15 juli 2020) zijn overleden en velen in het ziekenhuis een zware strijd hebben moeten strijden met alle gevolgen nadien. Natuurlijk is het vreselijk, dat mensen vereenzaamden door het missen van contacten met familie, vrienden of kennissen. Natuurlijk was het niet om aan te zien hoe meerdere ondernemers problemen kregen met in de benen houden van hun bedrijven. Echter is het aan de andere kant ook bijzonder mooi om te zien, dat in deze sombere tijd, als het eerste halfjaar van 2020, de saamhorigheid in onze stad duidelijk boven kwam drijven.”

Aanpassingen

De video is voor het grootste deel geproduceerd met eigen foto's en video's en voorzien van teksten. Daarnaast heeft Smit nog enkele opnamen ontvangen en mogen gebruiken van derden. “Daarvoor ben ik hen grote dank verschuldigd.” In totaliteit geeft de video een historisch beeld van de aanpassingen binnen het ‘als gewoon ervaren’ leven van de Zwollenaar. “Zaken die normaal waren en deel uitmaakten van ons leven, bleken dus niet normaal te zijn”, vervolgt Smit. “Zoals gezegd, van de een op de andere dag maakte het ‘Nieuwe Abnormaal’ deel uit van ons dagelijkse doen en laten. Soms bij het onwerkelijke af. Ondanks dat er weinig mensen zijn die de Spaanse griep (1918) hebben meegemaakt, werd er in deze periode toch veelvuldig over gesproken. Een ding is zeker, ook deze huidige Coronatijd zal als een historische gebeurtenis en als rampjaar de boeken ingaan. Ook de video laat zien, dat in het jaar 2020 historie is geschreven, dat is wel duidelijk.”

De video is te zien onder de volgende URL: https://zwolleinbeeld.nl/index.php/774-foto-s-van-zwolle/zwolle-special-coronavirus-in-zwolle-2020/782-zwolle-special-coronavirus-in-zwolle.