<< Ga terug

Excelsior geeft jubileumconcert met als thema ‘Vernieuwend’

Excelsior geeft jubileumconcert met als thema ‘Vernieuwend’
Foto: Eigen foto

WESTENHOLTE - Muziekvereniging Excelsior brengt op zaterdag 1 februari honderd jaar historie op een vernieuwende wijze tot leven. Het jubileumconcert in Het Anker aan de Voorsterweg 36 in Westenholte begint om 19.30 uur en heeft als thema ‘Vernieuwend’.

Jubilaris Excelsior, Brassband David en Christelijk Harmonieorkest De Bazuin samen met een verteller nemen bezoekers muzikaal mee op reis door de historie van Excelsior. Ze maken tevens een doorkijk naar het volgende decennium van de vereniging. Honderd jaar Excelsior levert veel beeldmateriaal en een bijpassend muzikaal programma op. De beelden worden op een verrassende wijze ondersteund door de muzikale reis die de drie Zwolse muziekverenigingen gaan brengen. Hoe vernieuwend Excelsior haar jubileumjaar 2020 gaat beginnen, weten bezoekers aan het eind van het jubileumconcert.

Al vele jaren zijn muzikale families een rode draad in het bestaan van muziekvereniging Excelsior. Henny Rouw - inmiddels oudste spelend lid van de vereniging – werd als twaalfjarige lid van Excelsior. Muziek speelde binnen het gezin een belangrijke rol en samen met haar vader en broer werd er dan ook wekelijks gerepeteerd. Ook binnen het gezin van Ruben van ’t Hul (11) voert muziek de boventoon. “Heel handig voor als ik iets niet snap. Dan kan ik mijn vader altijd om hulp vragen”, vertelt Ruben.

De mogelijkheden om je te ontwikkelen binnen de amateurmuziek is in de loop der jaren enorm veranderd. Terwijl Henny vroeger les kreeg van ongeschoolde medemuzikanten uit het orkest, leert Ruben ‘het vak’ met hulp van HBO-geschoolde muziekdocenten. In de tijd van Henny werd zelfs aan getrouwde vrouwen de vraag voorgelegd of ze hun lidmaatschap gingen opzeggen, wat Henny gelukkig niet heeft gedaan.

Vroeger bestonden uitvoeringen uit muziek voor de pauze en een toneelvoorstelling door eigen leden na de pauze. Met de komst van nieuwe dirigenten werden ook nieuwe initiatieven geboren: van bigbandopstelling tijdens een concert en het uitbrengen van een langspeelplaat, naar concerten met Jan Vayne, Gé Reinders of bijzondere festivals. Excelsior ontwikkelde zich steeds verder. Henny is trots dat ze al zoveel heeft mogen meemaken met Excelsior. Voor Ruben begint zijn muzikale loopbaan nog en zijn hoogtepunten liggen dichterbij huis.

Wie nieuwsgierig is geworden naar het verhaal van vernieuwend Excelsior door de honderd jaren heen, kan kaarten bestellen via www.excelsior100.nl of contact opnemen met de deelnemende verenigingen. Ook bij de servicebalie van Jumbo Westenholte zijn de toegangskaarten verkrijgbaar. De kosten voor het avondvullende programma van de drie Zwolse muziekverenigingen bedragen 10 euro per persoon inclusief een consumptie.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo