De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Euphonia zingt Ein Liedoratorium van Bonhoeffer

Euphonia zingt Ein Liedoratorium van Bonhoeffer
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE-ZUID - Euphonia Christelijke Oratoriumvereniging Zwolle-Zuid geeft op vrijdag 3 mei om 20.00 uur een concert in de Adventskerk aan het Talmaplein 2. Uitgevoerd wordt Dietrich Bonhoeffer-Ein Liedoratorium.

Sopraan Tineke Jansen, bas Egbert Veldman, pianist Jos Mulder en verteller Peter Ros verlenen hun medewerking aan dit concert. Musica Michaelis verzorgt de instrumentale begeleiding. Het concert staat onder leiding van dirigent Wolfried Kaper. De toegangsprijs bedraagt 10 euro inclusief een programmaboekje. Jongeren onder de 18 jaar betalen 5 euro.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de koorleden en te reserveren via www.zzuit.nl.

De Duitse theoloog en verzetsstrijder Dietrich Bonhoeffer werd in 1906 geboren en groeide op in Berlijn. Vanaf 31 januari 1933, de dag waarop Hitler in Duitsland de macht overneemt, stond zijn leven in het teken van verzet. Op 5 april 1943 werd Bonhoeffer gearresteerd en gevangengezet. Op 9 april 1945 werd hij in het concentratiekamp Flossenbürg opgehangen. Zijn laatste woorden: “Dit is het einde, voor mij het begin van het leven.” Bonhoeffer werd 39 jaar.

Componist Matthias Nagel en tekstdichter Dieter Stork hebben teksten van Dietrich Bonhoeffer gebruikt om inzicht te geven in de gedachten van deze bekende theoloog.

Een spreker, een koor, solisten en een klein instrumentaal ensemble vertellen over het leven van Bonhoeffer en de beslissingen die hij moest nemen. De uiteenlopende muzikale verklankingen, waaronder meer Gregoriaans, koralen, eigentijdse toonzettingen en zelfs een spreekkoor in voorkomen, maken het voor de luisteraars interessant. De teksten van Dietrich Bonhoeffer en de manier waarop hij in het leven stond, komen op een heel directe manier tot leven. Het koor Euphonia wil de boodschap graag laten horen om bij te dragen aan het ideaal van Bonhoeffer die zijn medemensen aanmoedigde om hun geloof gestalte te laten krijgen in naastenliefde.