De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Esther Mostert schrijft luchtig boek over mindfulness inclusief ‘somberheid en shit’

Esther Mostert schrijft luchtig boek over mindfulness inclusief ‘somberheid en shit’
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – “Als ik boeken over mindfulness lees, heb ik vaak het idee dat ik tekort schiet”, zegt de Zwolse mindfulnesstrainer Esther Mostert. Ze besloot daarom zelf een boek te schrijven. “Gewoon, een leuk boek voor de vakantie, maar dan over mindfulness.”

De titel van haar pas verschenen boek is ‘Leven voor gevorderden’. “In de titel staat bewust het woord mindfulness niet”, vervolgt ze. “Mijn opzet was een luchtig boek waarin iedereen zich kan herkennen. Somberheid en shit worden gewoon benoemd. Het boek is heel toegankelijk door de ervaringsverhalen en de hoofdstukken kunnen ook apart worden gelezen.” In ‘Leven voor gevorderden’ gaat het volgens de schrijfster onder meer over het toelaten van onrust, de lat minder hoog leggen en het streven anders te zijn. “Dat geeft alleen maar meer stress. Ik heb een andere benadering en die zie je al in de opbouw van het boek. Mindfulness is dat wat je van binnen al weet. Alleen jij weet wat wijs is om te doen. Het gaat erom dat je naar jezelf durft te kijken. Veel mensen denkt dat ze geen keuze hebben, maar je hebt meer keuzes dan je denkt. Iedereen worstelt met de kleine prikkels van het leven; het gaat erom hoe je ermee omgaat.”

Mostert signaleert de trend dat alles mooi, beter en goed moet zijn. “Het leven speelt zich vooral op social media waarop iedereen zijn successen laat zien. De huidige realiteit is dat de buitenkant veel meer aandacht krijgt dan de binnenkant. Het gaat erom dat je anders leert kijken. We zijn zo goed geworden in het verwijderen en verdringen van ervaringen die niet leuk zijn. Het is gemakkelijker om dat wat knelt toe te laten, dan het te veranderen. Het gaat over de kracht van kwetsbaarheid. Ik vind persoonlijk dat oneffenheden de mens juist mooier maken. Belangrijk is de manier waarop we in het leven staan. We zitten teveel in ons hoofd en moeten meer de verbinding met ons lichaam maken.”

De auteur wil dat lezers met haar boek (h)erkenning krijgen voor zichzelf. “Veel mensen vinden het lastig om te schakelen. Iets is leuk of verdrietig, maar er zit weinig tussenin. Het is spelen met focus en aandacht. Beter kunnen schakelen, geeft rust. We leven krampachtig omdat we meer grip op het leven willen krijgen. Je zet jezelf minder vast als je beter leert schakelen.”

Aanleiding voor haar boek was voor Mostert tevens haar ervaring dat mensen meer zingeving en bezinning zoeken. “Met de ontkerkelijking is daarvan een stukje verloren gegaan. Hoe mooi is het om eens per week even stil te staan bij: wie ben ik, wat voedt me? Vaak zoeken mensen de oplossing buiten zichzelf, bijvoorbeeld met een bijzondere vakantie. Het gaat echter gewoon om genieten en tevreden zijn met de kleine dingen. Met hoge verwachtingen is het moeilijk om bij jezelf te blijven.” Mostert hoopt dat het leven van de lezers van haar boek wat gemakkelijker wordt. “Soms is er niets te doen aan pijn en minder leuke ervaringen, maar je kan er wel mee leren omgaan door rust, kracht en moed.” De schrijfster woont anderhalf jaar in Zwolle en vindt de stad ‘aardig mindful’. “Mensen geven elkaar hier nog rust en ruimte, meer dan in het Gooi waar ik voorheen woonde. Ik ben inmiddels trots Zwollenaar te zijn.”

‘Leven voor gevorderden’ is voor 20 euro te koop in de Zwolse boekhandels.