De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Echtpaar Cumert viert briljanten huwelijksfeest

Echtpaar Cumert viert briljanten huwelijksfeest
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

HOLTENBROEK - Hasan Cumert, geboren op 30 mei 1935, en zijn echtgenote Zahide Erdem, geboren op 7 augustus 1935, hebben donderdag hun briljanten huwelijksfeest gevierd. Wethouder Jan Brink is bij het echtpaar op bezoek geweest om het persoonlijk te feliciteren.

De beide echtelieden zijn in de Turkse plaats Erzincan geboren. Ze hebben zes kinderen, zeventien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Als buurkinderen hebben ze elkaar in de wijngaarden, die naast elkaar lagen, van beide ouders ontmoet. Ze werden verliefd op elkaar. Het echtpaar heeft zich met toestemming van beide ouders verloofd. Na een jaar verloving gingen ze trouwen. Ze hebben drie dagen en twee nachten gefeest.

Het echtpaar heeft van 1952 tot 1970 samen in Erzincan gewoond. Hasan Cumert werkte bij de spoorwegen in Turkije. In zijn vrije tijd maakte hij meubels zoals tafels, stoelen en kasten.

Zahide Cumert is huisvrouw en nam de zorg en opvoeding van de kinderen voor haar rekening. Ze heeft veel voor ze genaaid en gebreid. Koken met alle kinderen om haar heen was voor haar één van de gelukkigste momenten. De kinderen en kleinkinderen vinden haar een lieve moeder en oma.

Op 25 november 1970 is de Hasan Cumert naar Nederland gegaan. In die eerste periode heeft hij veel aandacht en begrip van de Nederlandse bevolking gekregen. Hij waardeert de cultuur en de menselijkheid van Nederlanders enorm. De echtelieden hebben spijt dat ze de Nederlandse taal niet hebben geleerd. Daardoor zijn ze nu afhankelijk van de kinderen.