De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Drie nieuwe aanhoudingen in liquidatiezaak Zwolle UPDATE

Drie nieuwe aanhoudingen in liquidatiezaak Zwolle UPDATE
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – In de strafzaak rond een poging tot liquidatie van twee personen in Zwolle in 2016 en de voorbereiding van moord in 2019 zijn naast drie verdachten nog eens drie personen opgepakt. Dat bleek donderdag uit een zitting in de rechtbank in Zwolle.

De Zwolse broers Idris en Abas M. (26 en 25 jaar) en de 24-jarige Julian M. zitten vast op verdenking van een poging twee mannen te liquideren op 9 april 2016. Een busje met twee inzittenden werd toen met een automatisch vuurwapen beschoten. De broers worden daarnaast verdacht van het geven van de opdracht tot moord op Emin Y. Deze man zou een rivaal van hen zijn in de Zwolse drugswereld, zo is het vermoeden. De broers zouden opdracht hebben gegeven deze man te vermoorden door de potentiële moordenaar 5.000 euro te beloven, deze van een automatisch wapen te voorzien en een baken onder de wagen van het potentiële slachtoffer te plaatsen. Ook worden de broers verdacht van een diefstal met geweld. Het slachtoffer werd hierbij half ontkleed naar een bos gereden waar een graf voor hem klaar zou liggen, zo blijkt uit de tenlastelegging. De officier van justitie meldde dat afgelopen week drie nieuwe verdachten in het omvangrijke onderzoek zijn aangehouden. Vermoedelijk gaat het in ieder geval om F. van den R. en Jaemy P., beiden uit Zwolle. Beide verdachten zouden in de drugshandel zitten.

Leugenaars

Op de zitting donderdag stonden de voortgang van het onderzoek en de wensen van advocaten om hun cliënten vrij te krijgen centraal. De rechtbank in Zwolle is echter sinds 17 maart door de coronacrisis nagenoeg gesloten. Daarom werd voor het eerst een zitting via verbinding op afstand gehouden. In de rechtbank stond een camera gericht op de rechters en griffier. Voor hen stond een beeldscherm. Daarop verscheen de verdachte die voor een camera in een van de gevangenissen zat. Drie journalisten mochten via een videoverbinding meekijken. Via een telefoonlijn was er contact met zowel de officier van justitie als de advocaat. De Zwolse broers hekelden het onderzoek van politie en OM. Ze hamerden allebei op het feit dat de man die zij verdenken van een poging Idris om het leven te brengen, na een maand al werd vrijgelaten. Idris werd op 22 september vorig jaar vlakbij zijn woning in Stadshagen beschoten. Hij herkende de man die in september op hem schoot. “Ik zag dat en de officier van justitie wil hem niet opsluiten. Telkens zit dezelfde rechercheur op deze zaak”, aldus Idris M. Hij benadrukte dat diezelfde rechercheur ook de zaak zat waarin hij werd vrijgesproken. Hij was ook verdachte in de ontploffing van restaurant Da Vinci in de Oude Vismarkt in 2014. Voor die zaak en voor een beschieting in 2013 in de Caspar Fagelstraat werd hij vrijgesproken. Ook broer Abas hekelde het onderzoek. “Ik zit al vijf maanden in de gevangenis en al die tijd is er weinig veranderd. Wij zijn aangehouden op basis van verklaringen van leugenaars.” Het dossier is volgens hem gebaseerd op 'van horen zeggen'.

Belang

Rutger van Veen, de advocaat van Abas, benadrukte dat in het dossier twee kampen tegenover elkaar staan. “Er zijn kennelijk mensen die er belang bij hebben dat mijn cliënt van de straat is”, zei hij. “De beschieting van Idris is mislukt en kennelijk heeft men voor een andere tactiek gekozen: belastende verklaringen afleggen bij de politie.” Hij meent dat Abas onschuldig vastzit en niet thuishoort in de gevangenis. Ook de advocaat van Idris heeft verzocht om haar cliënt op vrije voeten te stellen.

De beide broers blijven vastzitten tot aan de volgende zitting in juni, bepaalde de rechtbank donderdagmiddag. Julian M. komt wel vrij.