De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Diverse activiteiten in de Week van de Schildklier

Diverse activiteiten in de Week van de Schildklier
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - De Week van de Schildklier is dit jaar van 15 tot en met 21 mei. Schildklier Organisatie Nederland (SON) heeft dan in tal van ziekenhuizen activiteiten voor mensen met een schildklieraandoening, hun naasten en andere belangstellenden.

Zo staan (ervaringsdeskundige) vrijwilligers uit Overijssel in een herkenbare informatiestand klaar op 17 mei in ziekenhuis Isala om van 10.00 tot 13.00 uur te luisteren naar ieders verhaal en om vragen te beantwoorden. “Naar schatting 1 miljoen mensen in Nederland hebben een schildklieraandoening. Slechts de helft hiervan heeft een diagnose. Doordat een schildklieraandoening gepaard gaat met vage klachten duurt het vaak lang voordat een diagnose wordt gesteld en een behandeling begint, terwijl de aandoening zowel lichamelijk als psychisch klachten geeft en een grote invloed heeft op het dagelijks leven en welbevinden”, aldus de SON.

Veel mensen met een schildklieraandoening ervaren een verminderde kwaliteit van leven. Daarom staat dit jaar het thema ‘Je bent meer dan je schildklieraandoening!’ centraal. SON is er van overtuigd dat met de nodige kennis veel mensen de kwaliteit van hun leven nog een slag kunnen verbeteren. In het kader van de Week van de Schildklier 2017 heeft SON daarom (ervarings)kennis en praktische handvatten gebundeld rond de thema’s die belangrijk zijn in het dagelijks leven. Hiermee wil ze de kennis over schildklieraandoeningen vergroten en mensen helpen de kwaliteit van hun leven weer te verhogen. Meer informatie daarover staat op de website www.weekvandeschildklier.nl.

De schildklier is een klein orgaantje in de hals dat belangrijk is voor het functioneren van veel processen in het menselijk lichaam. Als die klier ontregeld is, kunnen mensen allerlei klachten krijgen. Zij kunnen alleen een normaal leven leiden als ze zo goed mogelijk zijn ingesteld op hun medicijnen. Toch blijft een deel van hen klachten houden die van invloed zijn op hun dagelijks leven en welbevinden.