De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

De Zwolse Stadsproductie presenteert cast van ‘De Wilde Deerne’

De Zwolse Stadsproductie presenteert cast van ‘De Wilde Deerne’De Zwolse Stadsproductie presenteert cast van ‘De Wilde Deerne’
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – De Zwolse Stadsproductie heeft donderdagavond in de Statenzaal aan de Diezerstraat de cast van muziektheaterspektakel ‘De Wilde Deerne’ gepresenteerd. Voor de dragende rollen zijn 46 spelers gekozen, in de leeftijd van 6 tot 55 jaar.

Naast hen zijn veel talentvolle Zwollenaren te zien in verscheidene scènes met expertise in diverse disciplines. Ruim 150 talenten deden auditie voor een rol in de Zwolse Stadsproductie ‘De Wilde Deerne’. De uiteindelijke cast, bestaande uit negen (semi) amateurs, negen professionele acteurs en 28 Zwolse jonge talenten, begint onder regie van Ko van den Bosch, Elout Hol en Jolmer Versteeg met repeteren vanaf 9 april tot en met 10 mei. “Talent hebben is één ding, maar je kwetsbaar durven opstellen en er vol voor gaan, dat zie ik bij de spelers in Zwolle”, aldus Van den Bosch. De familievoorstelling wordt gemaakt voor en door Zwollenaren en gaat op 11 mei in première.

In de voorstelling ziet het publiek ‘de Deerne’ in verschillende leeftijden. Ze neemt de bezoekers mee op haar pad de wijde wereld in. Hier ontmoet ze verschillende soorten mensen en groepen waaronder ‘de feeksen’ van Zwolle. In de voorstelling schetsen zij de manier waarop sommige jongeren nieuwelingen bekijken en beoordelen. De rol van ‘Wilde Deerne’ wordt vertolkt door in totaal elf meisjes en jongedames. De hoofdrol is vergeven aan Lune van der Meulen. Zij speelde afgelopen jaar onder meer een rol in de tv-serie Jeuk van BNN. Overige bekende Zwolse acteurs zijn historicus Elout Hol van Theater Gnaffel, Willemijn de Jonge (ontvoerster), Karlijn Koel (moeder), Jovan Avramoski (sprinkhaan), Toos Ligtenberg en Freek van der Heide (Barones en Baron van Kranenburg) en van TEN Producties Jules van Rijn (Sprechhund/gids Deerne) en Corien Feikens (Takkewijf en spelcoach).

Het ontwerpersduo Bert Feddema en Reindert Kruse is verantwoordelijk voor de productie van alle theaterkostuums. Met een grote groep vrijwilligers en studenten uit Zwolle richten ze de Statenzaal in de binnenstad in als atelier. Vanaf 15 februari gaan ze aan de slag om de cast en alle figuranten in ‘De Wilde Deerne’ -sfeer om te toveren. Iedereen is welkom en kan helpen bij het naaien van de kostuums of om een kopje koffie te komen drinken en nieuwe mensen te leren kennen.

De productie wordt gemaakt en gedragen door de vele talenten die Zwolle rijk is, in samenwerking met onder meer Theater Gnaffel, De Jonge Honden, Theater de Makkers, TEN Producties en Wim Coster, met muziek van Dries Bijlsma en Rob Peters. Het muziektheaterspektakel speelt van 11 mei tot en met 3 juni op locatie.

Het muziektheaterspektakel is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het wolfsmeisje dat exact driehonderd jaar geleden in Zwolle werd gevonden. Ruim zestien jaar heeft het meisje alleen in de bossen geleefd. Ze kon niet praten en at alleen plantaardig voedsel. Ondanks haar wilde natuur vertoonde ze toch typisch menselijk gedrag. Ze werd gevangen en enige tijd verzorgd door de Zwolse pleegmoeder, de weduwe Van Orten. Het door de media opgepikte verhaal brengt het meisje uiteindelijk terug bij haar moeder in Antwerpen. Het muziektheaterspektakel toont een moderne vertelling van dit verhaal. Het is een absurd- poëtisch sprookje dat gaat over de angst voor het onbekende en de schoonheid van nieuwsgierigheid.