De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

De Wilde Deerne beleeft grootse kick off

De Wilde Deerne beleeft grootse kick offDe Wilde Deerne beleeft grootse kick off
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD – Elfhonderd belangstellenden bevolkten vrijdagavond de Grote Kerk voor de kick off van muziektheaterspektakel De Wilde Deerne.

In de sfeervol ingerichte en verlichte kerk werd de cast gepresenteerd met als hoogtepunt de opkomst van ‘wilde deerne’ Luna van der Meulen. Het stuk van de Zwolse Stadsproductie, met als drijvende krachten Ilona Kevelham en Boudewijn Koops, is van 11 mei tot en met 3 juni te zien in de IJsselhallen.

“Ik heb nog geen idee wat ons te wachten staat”, zegt Van der Meulen voor aanvang van de presentatie. De in Hengelo geboren Zwolse, studeerde aan de Kunstacademie. Ze vind mooi dat ze de hoofdrol in het historische verhaal mag spelen, juist omdat het ook veel elementen bevat die historisch niet kloppen. Regisseur Ko van den Bosch vertelt dat de audities zijn gedaan, dat de teksten voor de voorstelling zijn geschreven en dat er aan de decors wordt gewerkt. “De cast is compleet, komende week beginnen we met de repetities. Ik vind het heel spannend. Een productie van deze omvang zie je zelfden.” Na acht jaar gewerkt te hebben met professionals bij het Noord Nederlands Toneel, krijgt hij nu veertig semi-professionals en amateurspelers onder zijn hoede. “Het is wel wat ander om die onder controle te krijgen. Gelukkig hoef ik het niet alleen te doen. Ik heb er veel zin in.” Zowel de repetities als de uiteindelijke uitvoeringen worden gehouden in de IJsselhallen. “Daar moet we mee dealen”, aldus Van den Bosch. “Of, zoals een decorontwerper mij toevertrouwde: zorg dat je er verliefd op wordt.”

Wethouder Jan Brink sprak lovende woorden tijdens de kick off en historici Wim Coster – schrijver van het boek Het Wolfsmeisje - en Elout Hol verhaalden over ‘De Wilde Deerne’ die precies driehonderd jaar geleden in Zwolle opdook. Ook stadspastor Mariska van Beusichem zette het historische verhaal in perspectief. De bezoekers genoten tot slot van de afterparty met optredens van Airto en Muppetstuff, al dan niet onder het genot van het speciaal gebouwen De Wilde Deerne-biertje.