De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

De Warmlopers lopen zich warm voor volgende Zwolse Halve Marathon

De Warmlopers lopen zich warm voor volgende Zwolse Halve Marathon
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE – Het sneeuwt, het is dinsdagavond 22 januari en het is de jaarlijkse startavond van de Warmlopers. Weer of geen weer, de Warmlopers lopen zich warm voor de Zwolse Halve Marathon. Dit jaar voor het werk van Present Zwolle en voor Gambia.

De zogenaamde startavond is de avond waarin de nieuwe, gekozen goede doelen zich mogen presenteren en de shirtsponsor zich voorstelt. Traditiegetrouw begint de avond pas echt nadat de lopers vijf of tien kilometers hebben afgelegd. Zo ook op deze dag, dwars door de sneeuwbui heen. Ze mogen weer warm worden bij het kantoor de shirtsponsor. Hier worden de natte schoenen en sportkleding verruild voor trainingspakken en warme thee en staan de vertegenwoordigers van de goede doelen klaar om te vertellen.

Gambia

Een van hen is Gerhard Jansen. Hij vertegenwoordigt samen met Geke Lagerburg de twee projecten in Gambia. Oftewel, het doel ‘ver weg’. “Ik ben super trots om hier als Warmloper te mogen staan”, begint Gerhard enthousiast te vertellen. Hij is net als Geke betrokken bij een organisatie die zich inzet voor onderwijs, sport en gezondheidszorg in dit Afrikaanse land. Uiteindelijk hopen ze met de opbrengst van alle Warmlopers een kleuterschool en een gezondheidscentrum op te knappen. Samen met de betrokkenheid van de lokale bevolking, met als doel om de mensen een betere toekomst te bieden. Heel concreet hopen ze een toiletgebouw bij de school neer te zetten en een vervallen gezondheidscentrum te renoveren.

Present Zwolle

Gerhard en Geke zijn duidelijk met hun hart betrokken bij het project en kunnen er makkelijk de hele avond over praten. Ware het niet dat er jaarlijks een Zwols goed doel wordt gekozen en dat Mariëlle Kisjes, coördinator Trajecten bij Present Zwolle, ook haar enthousiasme mag delen. Present Zwolle is de gelukkige die voor de tweede keer in de ‘Warmlopers geschiedenis’ een doel mocht aandragen, deze keer voor een specifiek onderdeel van Present: Buurten met Boodschappen. “Wij vinden het super gaaf dat wij het Zwolse goede doel zijn en dat jullie willen hardlopen voor mede Zwollenaren die te maken hebben met armoede. Zwolle kent vierenzestighonderd minimahuishoudens.” Met dit Traject organiseert Present dat vrijwilligers maandelijks een gevulde boodschappentas brengen, bij een alleengaande of gezin in armoede. Mensen die soms net boven de norm van de Voedselbank, waar Present mee samenwerkt, uitkomen. De vrijwilligers maken het verschil door daadwerkelijk te komen buurten en hierdoor een relatie met elkaar op te bouwen. De vrijwilliger betaalt de tas met boodschappen maar om deze circa vijftig trajecten per jaar zorgvuldig te kunnen screenen en te begeleiden, moet Present zelf de fondsen werven en daar hebben ze de Warmlopers hard bij nodig.

Jan Bakker, de oprichter van de hardloopbeweging, sluit de avond af met mooie woorden: “Fantastisch dat we weer met zo’n grote groep bij elkaar zijn. Natuurlijk leven we toe naar de Zwolse Halve Marathon, maar na vanavond weten we weer waarvoor we met hart, hard gaan lopen. Het is de belangrijkste avond van het jaar.” Enthousiaste lopers kunnen zich nog aanmelden. Zie voor meer informatie Warmlopers.nl.

.