De Swollenaer

Vrijdag, 3 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

De oude meester heeft met Daan een prima leerling

De oude meester heeft met Daan een prima leerling
Foto: Pedro Sluiter Foto 2017
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Peter de Jong)

BINNENSTAD - Proeven, beleven en genieten; dat is in het kort het verhaal van Daan Hoekveld en zijn Oude Meester. Deze nieuwkomer binnen de Zwolse horeca wil graag een culinair plekje verdienen door ‘dicht bij jezelf te blijven’.

Best stoer om bij Daan’s Oude Meester naar binnen te wandelen. Wat direct opvalt, is een oude koffer die nu dienst doet als menukaartenhouder. “Ooit van mijn zus geleend. Zij had de koffer in het Franse Lille gekocht en is nu tijdelijk bij mij in bewaring. Stoer ding en lekker puur. Dat ben ik ook en dat wil ik met dit bedrijf uitstralen door dicht bij mijzelf te blijven. Wat je bent, straal je uit. Op een prachtige locatie en met goede buren. Neem bijvoorbeeld de Admiraal, hele mooie zaak. Dat moet je niet willen kopiëren en er de naam van de Korporaal aan verbinden. Met de Oude Meester wil ik echt iets toevoegen aan het bestaande, Zwolse aanbod.”

Aanvoelen

Hoekveld, met 36 levensjaren een relatief jonge ondernemer, kan met zijn horeca ervaring absoluut iets toevoegen. Dat hij ambitieus is, bewijst de opmerking ‘nee is geen optie’. “Ik denk altijd in oplossingen. Zo hebben wij bij het raam twee, ronde tafels. Die plekken zijn populair. Komt er iemand in een rolstoel, dan maak ik ruimte en haal stoelen weg. Gasten moeten vooral niet het gevoel krijgen dat ze bij elkaar op de lip zitten. Ook een kwestie van aanvoelen. Heel belangrijk in dit werk.” Ervaring in de horeca deed Hoekveld bij meerdere, Zwolse bedrijven op. Na zijn horecastudie was Borrel Totaal, destijds gevestigd aan de Badhuiswal, zijn eerste baantje. Vervolgens werd de keuken van grand-café Paviljoen zijn domein met cateren voor een grote bank als een belangrijke taak. Buiten de stad was Hoekveld werkzaam voor de Oase in Zalk – zo leuk – en de Middenstip in Epe. Anderen kennen hem nog van zijn tijd bij eetcafé de Kleine. Dan volgt een periode in de ‘handel’ maar na twee jaren kruipt het bloed waar het niet gaan kan: de horeca en dan liefst een eigen zaak.

Metamorfose

Afgelopen zomer opent Hoekveld de Oude Meester aan de Jufferenwal 3 in Zwolle. Een bekende horecalocatie maar de huidige ambiance doet in niets denken aan de bestemmingen van weleer. Een metamorfose met eigentijds, ambachtelijk, deels zelf gemaakt interieur. Heel persoonlijk. “Het voelt goed, is vertrouwd en past bij de gekozen bedrijfsnaam. Ik had wel honderd namen kunnen bedenken, maar een gesprek met een oud leraar bracht mij uiteindelijk op deze naam.”

Slow roast

Het restaurant, met slow roast bereidde zalm als trots op de menukaart, kent in de openingsweken een ongekend hoog aantal gasten. Reden: de social deal actie waarmee Hoekveld ruim 1500 geïnteresseerde eters mocht verwelkomen. Dat had hij in zijn stoutste dromen niet kunnen bevroeden. “De naam gaat nu van mond tot mond, de locatie is goed zichtbaar en met Q-park als parkeerlocatie tegenover ons wil ik een plekje verdienen binnen de Zwolse horeca. Steeds een stapje meer door op een persoonlijke manier goed voor mijn gasten te zorgen.”

www.deoudemeester.com