De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

De Marathon, een musical die je met een grote grijns loopt

De Marathon, een musical die je met een grote grijns loopt
Redactie: Erik-Jan Berends

‘Wat, 42 kilometer! Dat vind ik met de auto al ver!’. Aan humor allerminst gebrek in de musical De Marathon die op zondag 19 maart in het nieuwe Luxortheater in Rotterdam in première ging. Vol verwachting betraden vijftienhonderd bezoekers, waaronder talrijke bekende Nederlanders, de rode loper. Vaak keurig volgens de dresscode gekleed in campingsmoking of hardloopoutfit.

Onder het startdoek door en door de producent voorzien startnummers, polsbandjes en ‘epo’ werden de gasten aangemoedigd om hun plaatsen in te nemen. ‘Want het is een hele zit!’. Wie de gelijknamige film, uitgebracht in 2012, heeft gezien weet een beetje wat hem of haar te wachten staat. Onvervalste Rotterdamse garagehumor met een ernstige ondertoon. Om dat in een genre als musical te vatten, lijkt een bijna onmogelijke opgave. Regisseur Job Gosschalk en Thomas Acda en David Middelhof, verantwoordelijk voor de songs, namen de uitdaging aan en zijn er in geslaagd een buitengewoon boeiend en dynamisch spektakelstuk neer te zetten dat veel meer binnenkomt dan de film.

De Marathon is niet voor watjes. En dan hebben we het niet alleen over de afstand. Het musicalpubliek moet humor hebben en kunnen genieten van de volkse Rotterdamse grappenmakerij die totaal niets aan de verbeelding overlaat. Wie dat kan en bovendien het geloof niet al te serieus neemt, beleeft een geweldige avond. Hoofdrolspelers Gerard (John Buijsman), Kees (Michiel Nooter), Leo (Kees Boot) en Nico (Dennis Willekens) trekken het publiek mee in een onwaarschijnlijk initiatief – het lopen van de Marathon van Rotterdam - dat gedoemd lijkt te mislukken, zeker omdat het een vreselijk geheim met zich meedraagt.

Uithoudingsvermogen is echter voor deze marathon niet nodig. Drie uur lijkt inderdaad een lange zit, maar voor je het weet sta je al voor de finish. Als publiek heb je mogelijk een brok in de keel, maar boven alles passeer je de eindstreep met een brede grijns op het gezicht. De aandacht is niet verslapt, de tijd is voorbij gevlogen. Tijd voor een biertje en een moorkop.

Erik-Jan Berends

De Marathon is vier keer te zien in de Zwolse Theaters, op 28, 29, 30 en 31 maart. Ga voor het bestellen van kaarten naar www.zwolsetheaters.nl.