De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

De Bolle Minibieb houdt iedereen aan het lezen

De Bolle Minibieb houdt iedereen aan het lezen
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

DIEZERPOORT – “Wil je een boek lezen, maar is de bieb dicht? Geen nood. De Bolle Minibieb is altijd open”, meldt Sigrid Huisman die de minibieb bij haar huis aan de Diezerhoven 6 heeft geopend voor kinderen én volwassenen.

“Nu met de Coronacrisis is De Bolle Minibieb een uitkomst voor iedereen die van lezen houdt. Alleen de mooiste en leukste boeken staan erin”, vervolgt Sigrid, moeder van een dertienjarige dochter en werkzaam als instructeur Nederlands en Engels binnen het MBO Onderwijs in Zwolle. Haar dochter is dit jaar kinderdirecteur van de Stadkamer Zwolle. “Lezen is leuk en ik vind het altijd leuk om iedereen over lezen of over een goed boek enthousiast te maken. Niet iedereen kan nu naar de bibliotheek en boeken zijn duur om te kopen. Mensen met elkaar verbinden, is voor mij een doel op zich in de wijk. Zo heb ik een project voor geveltuinen in de straat georganiseerd en zitten er nog wat andere leuke projecten in de pijpleiding. Maar mensen met elkaar verbinden door boeken én lezen dat was er nog niet bij ons in de wijk. Dus dacht ik: waarom maak ik niet een minibieb bij mijn huis? Het is gratis, laagdrempelig en altijd open.”

Projecten
De achterbuurvrouw van Sigrid werkt bij Travers. Ze hadden onderling regelmatig contact over sociale projecten in de wijk. Zij bracht Sigrid op de hoogte over een minibieb die Travers nog in de aanbieding had en die kans pakte Sigrid graag aan. De minibieb moest flink opgeknapt worden, maar dat is gelukt. Voor het vergroenen van de wijk kreeg De Bolle Minibieb een groen grasdakje. Een achterbuurman heeft belangeloos het onderstel gemaakt en samen hebben ze De Bolle Minibieb op een ochtend geplaatst. Daarna heeft Sigrid de minibieb met de mooiste boeken gevuld. “Het zijn allemaal boeken die die ik heb gekregen van de Kringloop, zodat mijn minibieb bij de opening gelijk een leuke voorraad had. Denk bijvoorbeeld aan boeken van Nicci French, Khaled Hosseini, Michel van Egmond en Stieg Larsson. Er zit voor iedereen wat tussen. Ik praat ook met drie buurvrouwen over de inhoud en zij helpen mij om de minibieb meer bekendheid te geven en zelfs met het vullen van De Bolle Minibieb. Dus ook op dat vlak is er verbinding.” De naam van de minibieb is een afgeleide van de buurtnaam De Bollebieste. Sigrid: “Ik hoop dat buurtbewoners dit zien als een mooie ode aan onze gezellige wijk. En zo is voor mij het cirkeltje voor nu weer rond. De Bolleminibieb is van ons allemaal.”

Kinderzwerfboek
Inmiddels is De Bolle Minibieb ook een Kinderboek Zwerfstation. Dat is een speciaal project voor kinderen die een boek komen lenen en lezen. Ze herkennen zwerfboeken aan de sticker op de kaft. Op die sticker staat: Neem me mee! Kinderen mogen het gratis mee naar huis nemen en lezen. Als ze het uit hebben, laten ze het boek weer zwerven. Of ze geven het boek door óf zetten het weer terug in De Bolle Minibieb. Dan kan een ander kind het ook lezen. Op de binnenkant van de kaft zit ook een sticker. Op deze sticker staat vaak een zwerfcode. Met die code kunnen de lezertjes de zwerftocht van het boek volgen. Steeds als deze code wordt ingevuld op deze website, krijgen ze een mailtje en weten ze waar het boek is. “Hoe leuk is dat”, aldus Sigrid.

Opening
Sigrid heeft de minibieb zo’n drie weken geleden geopend, maar dat verliep iets anders dan gepland. “Ik zou samen met Travers sportieve activiteiten rondom de minibieb laten plaatsvinden om meer bekendheid te geven en buurtbewoners te laten kennismaken met De Bolle Minibieb. Helaas kon dit niet doorgaan vanwege het Coronavirus. Misschien openen we De Bolle Minibieb later nog officieel maar ik kon na het plaatsen van de minibieb niet langer wachten. Mijn minbiebje was té leuk om nog langer te wachten. Dus in stilte is hij geopend en sindsdien loopt het storm.”

Ruilen

De Bolle Minibieb is op social media actief en misschien heeft dat ook wel geholpen. In de eerste weken werden er vooral boeken gehaald, inmiddels komen er ook mensen ruilen. Sigrid: “Het grootste compliment dat ik kan krijgen, is als buurtbewoners zeggen dat ze het een echte aanwinst voor in de wijk vinden of dat ze de Minibieb héél mooi vinden. Dan is mijn dag echt gelijk goed.”

Vertrouwen
Sigrid’s minibieb gaat in goed vertrouwen. Iedereen mag een boek komen lenen, lezen of ruilen. Vanzelfsprekend maakt Sigrid de minibieb en de boeken in deze tijd regelmatig schoon. “Vanwege het coronavirus let ik extra op de hygiëne.” De gewone bibliotheek is inmiddels ook weer deels open, maar De Bolle Minibieb blijft bestaan. Sigrid: “Het is echt een hobby. Het is makkelijk en vrijblijvend en ik krijg leuke reacties. En ik zie keer op keer de verbindende factor en dat alles maakt mij enthousiast.”

Nieuwtjes
De Bolle Minibieb is gevestigd aan de Diezerhoven in Zwolle. De bieb heeft een eigen Facebookpagina, een eigen Instagrampagina én zit ook nog op Twitter. Zoek op De Bolle Minibieb en blijf op de hoogte over de nieuwtjes van de minibieb. Wie zelf boeken wil afgeven, kan contact opnemen of ze afleveren aan de Diezerhoven 6 (ze mogen voor de deur worden gezet).