De Swollenaer

Zaterdag, 28 maart 2020

Al het nieuws uit Zwolle en omstreken

David van Amstel bespeelt de Zwolse beiaard

David van Amstel bespeelt de Zwolse beiaard
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Het achtste (en laatste) concert in de zomerserie van de Zwolse Beiaard Stichting wordt op donderdag 27 juli vanaf de Peperbus verzorgd door David van Amstel (Amsterdam, 1970).

Van Amstel studeerde eerst klarinet en nam daarna beiaardlessen bij Boudewijn Zwart aan het Carillon Instituut Nederland in Dordrecht. Momenteel woont en werkt hij in Duitsland. Hij verzorgt geregeld bespelingen op de carillons van onder meer Frankfurt en Wiesbaden. Het programma ‘Een muzikale rondreis door de romantiek van Europa’ bevat 19e-eeuwse muziek - het tijdperk van de Romantiek - uit Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk.

“Wat in het zuiden werd gecomponeerd, klinkt heel anders dan muziek uit noordelijker landen. De overeenkomst is dat de meeste stukken uit deze periode zeer toegankelijk zijn, ongeacht de herkomst. Dat maakt deze muziek zo geschikt voor een carillonconcert. Het is immers bestemd voor alle mensen: zowel voor de toevallige voorbijganger als voor de aandachtige luisteraar”, aldus de organiserende stichting. “Het klankspectrum van een carillon nodigt uit tot finesse en vrijheid van interpretatie en zo wordt het mogelijk om onbekende aspecten van melodieën te ontdekken. Deze krijgen nadruk en gewicht, waardoor een nieuw licht wordt geworpen op reeds bekende muziekstukken. Er ontstaan nieuwe dissonanten en er worden nieuwe oplossingen gevonden. Kortom: zéér Europees.”

Het concert begint om 20.00 uur en is te beluisteren in de tuin van het Stedelijk Museum Zwolle, ingang Melkmarkt 41. De toegang is vrij. Zie voor meer informatie www.zwolsebeiaard.nl.