De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Corona zet ook streep door groot optreden ‘Vrijheid en het verhaal van de oorlog’

Corona zet ook streep door groot optreden ‘Vrijheid en het verhaal van de oorlog’
Foto: Martien Hovestad
Redactie: Erik-Jan Berends

ASSENDORP - In de Dominicanenkerk zou op donderdag 14 april een grote voorstelling plaatsvinden om het feit te gedenken dat Zwolle precies 75 jaar geleden is bevrijd. Aan die voorstelling zouden zo’n driehonderd Zwollenaren meewerken.

Het coronavirus zet ook een streep door dit evenement. Met organisatorische steun van Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel zouden Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel, Jeugdkoor #Voices, Muziekvereniging Excelsior, Groot Mannenkoor Zwolle, het Syrische ensemble Duo Duo, Diff Dance, middelbare scholieren, basisschoolleerlingen en studenten van Landstede het podium betreden.

Ideologie

“Het beloofde een uiterst gevarieerd programma te worden, waarin de oorlog zou worden (her)beleefd via journaalbeelden en door scholieren vertelde lotgevallen van Zwollenaren”, vertellen scriptschrijver Theo van de Vliet en regisseur-presentator Janpieter Boudens. “Onderwijl zouden muziek, foto’s, decorstukken, dans, poëzie en zang de strijd uitbeelden tussen duister en licht, tussen een gewelddadige ideologie en het onuitroeibaar verlangen naar vrijheid en recht.”

Nadruk

Aan deze grote productie is maandenlang gewerkt. De makers stonden daarbij van meet af aan drie dingen voor ogen. Ten eerste wilden ze zoveel mogelijk jongere Zwollenaren uit zoveel mogelijk kunstrichtingen bij de voorstelling betrekken. Tevens was het hun opzet het verhaal van de oorlog weer tot leven wekken met nadruk op Zwolle daarin. En ten derde vonden ze het belangrijk de actualiteit tonen van wat toen is gebeurd, omdat het nog steeds kan gebeuren. “Met een feestelijk slot, want 14 april is toch uiteindelijk een feestdag voor Zwolle”, zeggen ze.

“Helaas, maar zeer begrijpelijk gaat het niet door”, besluiten Van Vliet en Boudens. “Of het een herkansing krijgt, weten we niet. De eerste prioriteit is nu immers het corona-virus onder controle te krijgen.”

Hieronder de nieuwe tekst die de Zwolse dichteres Anna Hoogendoorn speciaal voor deze voorstelling heeft gemaakt op Beethovens bekende melodie bij ‘Ode an die Freude’.

Vrijheid is meer

Vrijheid, vrijheid is in vrede meer dan het gewone doen

oog en hart gericht op welzijn wereldwijd een visioen.

Breek dan af de vele muren reik met uitgestoken hand

naar de onbekende ander, zoek de onderlinge band.

Laat de ander anders wezen niemand is gelijk aan jou

onder onze blauwe hemel mens’lijk aan elkaar getrouw.

Gaandeweg nooit meer vergeten, leren van geschiedenis

dat wij eerlijk moeten kiezen en dat vrijheid werken is.

In dit land van vrijheid zingen, met elkaar op ieder plein,

ruimte geven ruimte nemen, zonder strijd gelukkig zijn.

Jij en ik op zoek naar wegen om te leven zonder haat

om de vrede uit te roepen op de hoek van elke straat.

Anna Hoogendoorn