De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Corinne ontmoet senioren in de Zwolse wijk Wipstrik

Corinne ontmoet senioren in de Zwolse wijk Wipstrik
Foto: Eva Posthuma
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Senioren in de Zwolse wijk Wipstrik kunnen de komende weken worden verrast door een bezoekje van Corinne Tijsseling van Wijkvereniging Wipstrikkwartier. Zij komt polsen welke behoeften voor ontmoeting senioren hebben.

Met haar blonde krullen en vriendelijke lach is Tijsseling al een bekend gezicht in de wijk. Geregeld gaat ze door de straten met de BuurtKar, een verbouwde bolderwagen. Daarop neemt ze kopjes koffie en thee voor wijkbewoners mee of spelletjes voor kinderen. Alles met de bedoeling om gezelligheid te brengen.

Mini-museum

Eind maart zal ze door de wijk gaan om senioren te vragen naar hun interesses en behoeftes. ‘Ik ga ouderen vragen naar hun ontmoetingen. Ontmoetingen met buren, vrienden, familie en wijkgenoten bijvoorbeeld. Ook vraag ik of ze nog iets missen. Dat kan wat variëren van een dagelijkse groet van de postbode tot een georganiseerde ontmoeting bij Wijkcentrum Bestevaer. Aan alle ouderen vraag ik of ze me iets meegeven dat symbool staat voor ontmoeting. Bijvoorbeeld een vork, voor ‘samen eten’. De voorwerpen plaats ik op de BuurtKar. Zo creëren we samen een mini-ontmoetingsmuseum op de BuurtKar.’

Spontaan

Spontaan langskomen is volgens Tijsseling dé manier om aan de praat te raken. ‘Toen ik eens een creatieve activiteit bij de BuurtKar organiseerde, bleek de belangstelling van ouderen groot. Voor ik het doorhad, stonden er zeven ouderen om mijn kar creatief bezig te zijn. Dat had ik van tevoren niet kunnen vermoeden.’

Daarom laat Tijsseling de buurtbewoners zelf zeggen wat ze leuk zouden vinden. Het eindresultaat kan een wekelijkse koffiemiddag worden, iets actiefs als jeu de boules spelen of iets creatiefs samen met kinderen bijvoorbeeld. ‘Dat het iets met kinderen wordt, sluit ik niet uit. De combinatie ouderen en kinderen werkt’, weet Tijsseling. ‘Ik heb eens samen met kinderen kerststukjes met een gedichtje rondgebracht bij ouderen. Een man werd helemaal emotioneel. Het is goed dat kinderen leren iets voor ouderen te doen. En andersom vrolijken kinderen ouderen vaak op.’

Hulp van De Gasthuizen

Wijkvereniging Wipstrikkwartier kreeg van het Zwolse fonds De Gasthuizen 2.500 euro voor het inventariseren van de wensen van senioren in de Wipstrik en voor het uitvoeren van de plannen. Iedereen die iets goeds doet voor senioren in Zwolle – of het nu een burgerinitiatief of een professionele organisatie is – kan voor (mede)financiering een beroep doen op De Gasthuizen.

Maak nu kans op 10.000 euro

Het Zwolse fonds De Gasthuizen bestaat in 2019 tien jaar. In dit jubileumjaar pakt De Gasthuizen extra uit. Wie iets goeds doet voor Zwolse senioren, maakt in mei 2019 kans op de ‘Jubileumjubel’, 10.000 euro bestedingsruimte. ‘We hopen dat het de creativiteit van mensen die iets organiseren voor Zwolse senioren stimuleert. Speeddaten voor 55-plussers, wadlopen voor senioren, een rockband voor mensen op leeftijd of koe-knuffelen in een woonzorgcentrum; met dit bedrag kun je dromen in vervulling laten gaan’, zegt voorzitter Albert Oosterveld van De Gasthuizen.

Kijk op www.degasthuizen.nl hoe jouw initiatief kans maakt op 10.000 euro bestedingsruimte.