De Swollenaer

Vrijdag, 3 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Cbs De Ichthus plaatst een korfbalboom op het schoolplein

Cbs De Ichthus plaatst een korfbalboom op het schoolplein
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE-ZUID – ‘’Kinderen in beweging. Dat is hét argument om vanuit samenwerking een korfbalboom te plaatsen op ons schoolplein”, aldus Stefan van der Worp, directeur van basisschool De Ichthus aan de Zwarteweg.

Tijdens een gesprek met bestuurslid Kasper Herrewijn van de Zwolse korfbalvereniging Oranje Zwart ontstond het idee. ”De samenwerking is een begin om kinderen van onze school in aanraking te laten komen met diverse sporten, waaronder korfbal. In de komende jaren gaat cbs De Ichthus haar schoolplein verder vernieuwen en vergroenen. Vijftig procent van de tegels wordt vervangen door uitdagende groene onderdelen”, vervolgt Van der Worp.

Korfbalboom

Een korfbalboom heeft drie kleuren korven op verschillende hoogten die overeenkomen met de leeftijdscategorieën waarop korfbal wordt gespeeld (2,5 meter, 3 meter en 3,5 meter). Een populair spel is ‘Jumbo’, een afvalrace, waar plezier en prestatie samenkomen. De kinderen kunnen natuurlijk ook gewoon ‘vrij’ schieten en omdat de korven niet recht onder elkaar hangen, kunnen er verschillende wedstrijdjes tegelijkertijd worden gespeeld. De korfbalboom geeft kinderen dus de mogelijkheid om naast motorisch vaardigheden ook de oog-hand-coördinatie te ontwikkelen en hun conditie en sociale vaardigheden te verbeteren.

“Je bent gezamenlijk verantwoordelijk voor het resultaat, dat schept een band. Het is heel belangrijk voor deze ‘beeldschermgeneratie’ dat de kinderen worden uitgedaagd bij het spelen en hun grenzen verleggen, ook ten opzichte van de sport. Kortom; een korfbalboom draagt voor kinderen op verschillende manieren bij hun grenzen te verleggen”, benadrukt Herrewijn.

Samenwerking

SportService Zwolle (SSZ) is dé verbinder van sport, bewegen en beleven voor iedere Zwollenaar waarbij sport als doel en middel de drijvende kracht is achter elke samenwerking. Jason Huisman is al ruim een jaar verbonden aan KV Oranje Zwart als Clubkadercoach en aan diverse basisscholen als Buurtsportcoach. “Op dit moment ondersteun ik de vereniging vanuit mijn rol als Clubkadercoach. Voor 2020 staan er vanuit SSZ weer verschillende projecten gepland. Het gaat dan om ‘Sport van de maand’, ‘Sportspektakeldag’, ‘Binnenschoolse clinics’ en natuurlijk het Schoolkorfbaltoernooi. Korfbal wordt in ons sportaanbod volop meegenomen. Tijdens de gymlessen wordt korfbal aangeboden zodat de verbinding tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ ontstaat en de korfbalboom optimaal wordt gebruik. Het is een mooi initiatief om kinderen in beweging te krijgen”, volgens Huisman.

Basisscholen

De eerste Korfbalboom wordt deze maand geplaatst op het schoolplein van De Ichthus. Herrewijn: “Uiteraard nemen wij daarna contact op met andere basisscholen om dit initiatief te bespreken. Over de financiën maakt KV Oranje Zwart afspraken en helpt de basisschool verder helemaal bij de plaatsing van deze Korfbalboom.”

Plezier

In Zwolle wordt al ruim honderd jaar korfbal gespeeld. Een doel van KV Oranje Zwart is om de jeugd in beweging te krijgen en te laten kennismaken met deze wedstrijdsport. “Plezier staat daarbij voorop. Als wij kinderen op het schoolplein kunnen laten bewegen, is het doel geslaagd. Kinderen kunnen zo ook een juiste keus maken voor de sport die het beste bij hun past. Als de kinderen een keer gratis willen meetrainen om te kijken of deze sport bij hun past, dan zou dat natuurlijk erg mooi zijn en slaan we twee vliegen in één klap”, besluit Herrewijn.