De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Carnavalsactiviteiten tot januari geannuleerd

Carnavalsactiviteiten tot januari geannuleerd
Foto: Pedro Sluiter Foto
Redactie: Enrico Kolk

ZWOLLE - Alle officiële activiteiten van de carnavalsverenigingen in het voorseizoen tot januari worden geannuleerd. Dat besluit namen de Zwolse carnavalsverenigingen en de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ) in het gemeenschappelijk carnavalsoverleg (GCO).

Ook is geconcludeerd dat er geen optocht is tijdens het grote carnaval. “Op basis van de huidige kennis en maatregelingen gecombineerd met de noodzakelijke tijd qua voorbereidingen is het organiseren van een Sassendonkse optocht niet haalbaar”, laat het GCO weten.

Ook worden er geen nieuwe hoogheden gekozen dit seizoen, dus ook geen nieuwe Stadsprins en Jeugd Stadsprins. Alle huidige hoogheden gaan nog een seizoen door. Dat is uniek in de (straks) 64-jarige geschiedenis van het Zwolse carnaval. “Voor de jeugd zullen wij een dispensatieregeling ontwerpen, zodat de jeugd die dit seizoen graag de functie had willen bekleden niet de kans ontnomen wordt door hun leeftijd.”

Het besluit om geen nieuwe hoogheden te kiezen betekent ook dat er geen zittingsavonden en -middagen zullen zijn met abdicatie en opkomst nieuwe hoogheden en adjudanten bij de diverse carnavalsverenigingen.

De gemeente Zwolle heeft actief meegedacht en stelt zich coöperatief op om te kijken naar wat er wel kan. “Hierbij is het voor ons allemaal belangrijk dat het verantwoord moet zijn om iets te organiseren. Zo willen wij geen (onnodige) gezondheidsrisico’s lopen en moeten alternatieven (financieel) rendabel zijn voor alle betrokkenen.” Zolang de anderhalvemetermaatregel ook buiten van toepassing is ziet het GCO geen mogelijkheden om (buiten) activiteiten te organiseren.

In januari komen het GCO weer bij elkaar om te kijken welke maatregelingen op dat moment gelden en hoe de situatie rond het coronavirus is in Zwolle en de veiligheidsregio IJsselland. “Tot die tijd zullen wij de ontwikkelingen nauw volgen. Indien noodzakelijk zullen wij eerder bij elkaar komen.”