De Swollenaer

Vrijdag, 3 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Burger King, KFC, Subway en La Place dichter bij komst naar Zwolle

Burger King, KFC, Subway en La Place dichter bij komst naar Zwolle
Redactie: Erik-Jan Berends

DEN HAAG – De kans dat de Raad van State de vestiging van Foodcourt De Vrolijkheid aan de Oude Meppelerweg tegenhoudt, is erg klein. Een van de rechters van de Raad maakte maandag tijdens een zitting bekend dat de bezwaren van McDonalds en bewoners van de wijk Aa-landen mogelijk opzij worden gelegd.

De Raad twijfelt of ze wel belanghebbenden zijn in dit geschil. In het foodcourt komen vier restaurants van de ketens Burger King, KFC, Subway en La Place. Dat zijn regelrechte concurrenten van McDonalds. Maar McDonalds kan het bestemmingsplan niet aanvechten om daarmee concurrenten weg te houden. In een bestemmingsplan wordt namelijk niet gekeken naar concurrentiebelangen.

McDonalds kan wel wijzen op leegstand en verloedering van de omgeving van zijn restaurant, als die wordt veroorzaakt door de komst van het foodcourt. Het gaat er dus niet om of McDonalds er zelf last van heeft, maar wel of dit restaurant in een verloederde omgeving komt te zitten. Maar in de directe omgeving van McDonalds aan de Ceintuurbaan zijn geen horecabedrijven die mogelijk zullen lijden door de komst van het foodcourt. En dat geeft McDonalds ook wel toe, volgens onze verslaggever.

McDonalds vindt ook dat de gemeente onterecht afwijkt van zijn eigen horecabeleid. Daarin is juist vastgesteld dat er wel voldoende fastfoodrestaurants in Zwolle zijn. In de omgeving van de Oude Meppelerweg zou alleen nog wat ruimte zijn voor cafetaria’s. Met het toelaten van het foodcourt wordt radicaal van dit beleid afgeweken, zegt de advocate van McDonalds.

Maar de gemeente zegt dat het foodcourt eigenlijk een al langer bestaand plan is. Het voorgaande bestemmingsplan voor deze locatie maakte bovendien meer ruimte voor horeca mogelijk. Eigenlijk is er dus sprake van afname in plaats van toename van horeca, aldus de gemeente.

De Raad van State moet ook gaan kijken naar de bezwaren van tientallen bewoners van de Hofbeek, Haarbeek en Eerbeek in de wijk Aa-landen. Zij zien niets in de hoge reclamemast waarmee bezoekers naar het foodcourt worden gelokt. De hoge mast bij Mc Donalds kwam voor hen al als een onaangename verrassing die hun uitzicht bederft. En daar komt dan nu nog een mast bij.

De Raad zegt echter dat niemand in ons land een blijvend recht heeft op een vrij uitzicht. En of hun uitzicht ernstig wordt verpest, is ook nog maar de vraag. De wijkbewoners wonen op ruim zevenhonderd meter afstand. Dat is waarschijnlijk teveel om te spreken van een aangetast belang.

De uitspraak volgt over zes weken.