De Swollenaer

Zaterdag, 15 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Burgemeester Snijders en echtgenote leggen krans bij centrale monument

Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Burgemeester Peter Snijders heeft maandagmorgen met zijn echtgenote Geeke namens alle Zwollenaren een krans gelegd bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark. Stadsdichter Jeroen Kraakman droeg een gedicht voor. Van de ceremonie is een filmopname gemaakt met een toelichting van ceremoniemeester Arjan Duijn.

Tussen 19.15 en 19.25 uur luidt het Klokkenluidersgilde St. Michael de grote klok van de Peperbus als symbool voor de Stille Omgang die dit jaar evenmin kan doorgaan. Om 19.58 uur speelt Bert Dijkink van het gilde de Taptoe vanaf de Peperbus waarmee hij aansluit bij de landelijke actie. Gemeente Zwolle roept inwoners op de vlag halfstok te hangen en te kijken naar de Nationale Dodenherdenking op televisie.


Dodenherdenking
In overleg met de betrokken partijen in de stad is onder de huidige omstandigheden gekozen voor een ingetogen, maar waardige invulling van 4 mei waarop we alle mensen herdenken die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Een vrijheid die we al 75 jaar koesteren en vieren op 5 mei. Peter en Geeke Snijders legden een krans mede namens de provincie Overijssel en de organisaties die normaliter op 4 mei een eigen krans bij het monument leggen.

Nagedachtenis
Dat zijn de Joodse en Indische- en Molukse gemeenschap ter nagedachtenis aan de burgerslachtoffers; de vertegenwoordigers van verenigingen van Veteranen en oud-militairen en eerstejaarsstudenten Deltion College Zwolle van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap ter nagedachtenis aan omgekomen militairen en koopvaardijpersoneel en namens de samenleving: de vertegenwoordigers van diverse burgerorganisaties, waaronder de voormalig communisten, COC Zwolle; regionale belangenvereniging van LHBTI’ers in de samenleving en scholen in Zwolle die een oorlogsmonument hebben geadopteerd.


Bevrijdingsdag
Gemeente Zwolle roept op om dinsdag 5 mei de vlag voluit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil staan bij hoe kostbaar en kwetsbaar onze vrijheid is. Praat met elkaar over de betekenis van 75 jaar vrijheid en lees de verhalen op zwolleviertvrijheid.nl. En geniet vanaf 16.55 uur van de Vrijheidsliedjes van Stadsbeiaardier Martien van der Knijff. Kijk voor de symbolische viering van 5 mei - ook in Zwolle - op de website van het Bevrijdingsfestival Overijssel en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.


Vieren
Voor actuele informatie over 75 jaar vrijheid verwijst de gemeente Zwolle naar de website
zwolleviertvrijheid.nl. Ze hoopt dat de herdenkingen volgend jaar weer met de
gebruikelijke samenkomst bij de monumenten kunnen plaatsvinden.