De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Burgemeester bezoekt platina bruidspaar Wink

Burgemeester bezoekt platina bruidspaar Wink
70-Jarig huwelijk echtpaar Wink.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Burgemeester Peter Snijders heeft maandagmorgen een bezoek gebracht aan het echtpaar Wink dat op zondag 29 december zeventig jaar was getrouwd.

Johan Wink is geboren op 23 januari 1926 in de Kievitshaar in Avereest. Zijn echtgenote, Grietje Wink-Hulzentop, is geboren op 18 juli 1929 in Ruinerwold. Het echtpaar heeft zes kinderen, zes kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Dansen

De echtelieden hebben elkaar ontmoet tijdens dansavonden in Takens. Grietje Wink mocht graag dansen, terwijl Johan Wink genoot van een drankje. Ze zijn op 29 december 1949 getrouwd in Kievitshaar. Helaas was er op dat moment geen geld voor een mooie jurk, ringen en een feestje. De trouwringen zijn dan ook in een later stadium alsnog aangeschaft.

Spoorwegen

In 1956 is het paar in Zwolle komen wonen in de wijk Assendorp. Eerst is Johan Wink een tijd in de kost geweest. Op het moment dat hij in Zwolle een huis kon kopen, is zijn echtgenote met twee kinderen ook naar de stad verhuisd. Hier zijn de jongste

vier kinderen geboren. Johan Wink heeft bijna veertig jaar als hoofdconducteur gewerkt bij de Nederlandse Spoorwegen, zonder ook maar een dag ziekteverzuim. Vanuit Assendorp ging hij altijd lopend naar zijn werk. Zijn echtgenote zorgde voor de kinderen en was daarnaast actief in de ouderraad op de basisschool van de kinderen. Ook werkte ze als vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Ouderen, waar ze de oudere medemens hielp waar nodig.

Handig

Naast het werk en de bezigheden in de buurt stond het echtpaar altijd klaar voor de kinderen en kleinkinderen. Johan Wink heeft geholpen bij menige verbouwing van de huizen van zowel de kinderen als van de oudste twee kleinkinderen en Grietje Wink is erg handig met de haak- en breinaald. Dit leverde mooie vesten en truien op voor de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, want ze is nog steeds actief met breien en haken.

Nu de gezondheid van beiden langzaam minder wordt, staan de kinderen en kleinkinderen voor hen klaar. En met deze hulp en de hulp van de thuiszorg, die zeker driemaal per dag komt, kunnen ze nog steeds zelfstandig wonen.