De Swollenaer

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Brouwerij Bohemean wil liter bier per jaar per inwoner van Zwolle brouwen

Brouwerij Bohemean wil liter bier per jaar per inwoner van Zwolle brouwen
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

EMMAWIJK – Een oud, maar op het oog zeer geschikt voormalig NS-pand, biedt sinds februari 2017 onderdak aan de Zwolse brouwerij Bohemean van Roland van Ark. “Mijn doel is een plek verwerven in de Zwolse horeca”, zegt de ondernemende Zwollenaar.

De voormalige ondernemer en consultant duurzame energie vond het rond zijn vijftigste wel eens tijd voor wat anders. Tijdens een etentje sprak hij iemand die een bierbrouwerij wilde beginnen, maar niet goed wist hoe. ‘Dan ga ik het doen’, was de spontane reactie van Van Ark. “Mijn spontane reactie hield voor mij in dat ik snel moest reageren als ik hierop wilde terugkomen. Maar naar gelang ik me meer in het bierbrouwen ging verdiepen, werd het steeds leuker. Ik heb toen een half jaar harder gestudeerd dan dat ik ooit tijdens mijn studie Bedrijfskunde heb gedaan.”

Hij kwam tot de ontdekking dat bierbrouwen van de ene kant ‘een waanzinnig simpel proces’ is. “Van de andere kant zijn er in grote bierlanden universitaire studies over het brouwen. Het gaat uiteindelijk om smaak. En als er iets niet wetenschappelijk is, dan is het wel smaak. Brouwen bevat technieken uit (micro)biologie, natuur- en scheikunde. En in dat proces heb je geen vijf, maar vijfhonderd knoppen waaraan je kan draaien. En als je dan op één punt in het brouwproces wat verandert, krijg je elders weer een reactie. Met al die geur- en smaakmogelijkheden krijg je heel fascinerende combinaties. En de uiteindelijke smaak is voor iedereen weer uniek. Die beleving zit in de smaak zelf, maar ook tussen de oren.”

‘Dit is gewoon te leuk’, realiseerde Van Ark zich en besloot het bierbrouwen professioneel te gaan aanpakken. In de garage bij zijn huis begon hij met brouwen en daar maakte hij ook alle beginnersfouten. “Ik heb mijn eigen bier Zwölsch zes à zeven keer op kleine schaal gemaakt. Na een half jaar had ik mijn recept klaar en ging ermee naar brouwers in de verwachting dat ze vast blij zouden zijn er vijfhonderd of duizend liter van te maken.” Medio 2015 bleek niets minder waar. In de overspannen markt zat geen brouwer op het Zwolse initiatief te wachten. Uiteindelijk wist Van Ark brouwer Othmar in Ootmarsum te interesseren Zwölsch te gaan brouwen. “De naam is gebaseerd op Kölsch”, legt Van Ark uit. “In Keulen hebben de brouwers, in de tijd dat er door de industriële revolutie en het verbeterde transport een kaalslag kwam onder kleine brouwers, een pact gesloten dat zij het enige Keulse bier brouwden. Dat is inmiddels Europees erkend en nog steeds vrijwel het enige bier dat je in Keulen kan kopen.”

De Zwolse brouwer ging ondertussen verder op zoek naar een eigen pand en vond dat aan de Westerlaan. In februari 2017 werd hij huurder. “Tot de zomer ben ik bezig geweest gas, water en elektriciteit voor elkaar te krijgen. Daarna kwam het vergunningentraject dat geen acht weken, maar acht maanden duurde. In april 2018 dacht ik aan de slag te kunnen, totdat ik asbest aantrof. Tot oktober is de verhuurder toen nog bezig geweest met sanering. Maar inmiddels ben ik gelukkig aan het brouwen.”

In het pand staan nu vijf ketels van tweehonderd liter en twee van twaalfhonderd liter. Van Ark’s eerste prioriteit is nu een afvulmachine. Met nog wat technische verbeteringen wil hij zijn capaciteit eerst zo krijgen dat iedere Zwollenaar één flesje per jaar kan drinken. “Ik wil eerst naar veertigduizend liter op jaarbasis. Dan schrijf ik zwarte cijfers, maar heb ik nog geen salaris. Een paar jaar later moet het een factor vier groter worden. Dan kunnen Zwollenaren ieder een liter per jaar drinken.” Tot het zover is, zijn de bieren van brouwerij Bohemean verkrijgbaar bij de betere slijterijen en delicatessenwinkels en in een aantal kroegen en restaurants.