De Swollenaer

Donderdag, 9 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Brommercentrum Zwolle wint rechtszaak over helingregistratie

Brommercentrum Zwolle wint rechtszaak over helingregistratie
Redactie: Erik-Jan Berends

DEN HAAG – De burgemeester van Zwolle heeft onterecht een vrijstelling ingetrokken die eerder was verleend aan Het Brommercentrum aan de Newtonweg. Dat heeft de Raad van State beslist in een hoger beroep van de zaak die handelt in scooters en motoren.

De rechtszaak draait om de voor scooterbedrijven verplichte registratie van in- en verkopen. Met dat systeem van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) worden diefstal en heling van scooters teruggedrongen en de pakkans van criminelen vergroot. Het Brommercentrum vroeg de burgemeester om te worden verlost van de verkoopregistratie, omdat dit tot veel extra en onnodig werk leidde. Doordat de burgemeester te laat reageerde op dit verzoek, werd automatisch een vrijstelling van de verkoopregistratie verleend. Die fout werd tot woede van Het Brommercentrum teruggedraaid. De vrijstelling werd weer ingetrokken. De scooterzaak kreeg de verplichting om inkopen en verkopen voortaan te registreren in een nieuw digitaal register dat volgens de burgemeester beter is dan het systeem van de RDW. Het informeert automatisch de politie in het geval van een gestolen scooter.

Volgens de Raad van State is de burgemeester hiermee te ver gegaan. De burgemeester heeft niet voldoende onderbouwd waarom naast een inkoopregistratie in het digitale systeem ook nog een verkoopregistratie nodig is. De inkopen van Het Brommercentrum worden al in dit digitale systeem geregistreerd en dat lijkt de Raad wel voldoende. Met dit oordeel van de Raad wordt het digitale registratiesysteem wel aangetast. De burgemeester wees de Raad op het belang van de namen van kopers die dit systeem opneemt. Maar daar tilt de Raad niet zwaar aan. Overigens meldde de eigenaar van Het Brommercentrum dat in zijn bedrijf geen scooters worden ingekocht en verkocht zonder kenteken. En dat geldt ook voor reparaties.