<< Ga terug

Blauwvingervieringen geven marktbezoekers tijd voor bezinning

Blauwvingervieringen geven marktbezoekers tijd voor bezinning
Foto: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – Tijdens de jaarlijkse Blauwvingerdagen zijn er ook al decennia lang Blauwvingervieringen in de Grote Kerk. Dit jaar zijn de zangdiensten met organist op 11, 18 en 25 juli van 12.30 tot 13.00 uur.

“Er is een vaste groep mensen die de vieringen kent en vanuit hun geloofsovertuiging ook uit andere plaatsen naar Zwolle komt om ze bij te wonen om de lof voor God te zingen”, weet Arend van de Beld uit ervaring. Hij vertelt tijdens de viering over de betekenis van de liederen die soms wel tot de vijfde eeuw teruggaan. “We hopen dat ze iets voor mensen betekenen. Of ze het nou moeilijk hebben of dat ze misschien wel heel blij zijn.”

Dominee Henk Olde is ooit met de diensten begonnen. Als missionair predikant was dit een van zijn initiatieven om mensen te interesseren voor het evangelie. “De Grote Kerk is daarvoor een bijzondere plek als je je bedenkt dat dit al sinds de vijftiende eeuw hier gebeurt”, zegt Arnold Boukes. “We zingen uit diverse kerkelijke bundels, maar hoofdzakelijk uit het Nieuwe Liedboek.”

De Blauwvingervieringen zijn openbaar en vrij toegankelijk. Iedereen wordt uitgenodigd mee te zingen. De organisatoren, vijf vrijwilligers uit diverse kerken van de protestants christelijke gemeente, zoeken vooral de bekendere liederen. Bezoekers van de viering krijgen een programmaboekje waar de gezangen ook in staan. Van de Beld: “Soms zijn het wat minder bekende liederen. Dan speelt organist Toon Hagen ze eerst even voor op het bijzondere Schnitger-orgel.” De ervaring uit de afgelopen jaren is dat er altijd wel veertig tot tachtig mensen meezingen. “Veel mensen zijn niet gewend zo ineens mee te zingen”, realiseert Boukes zich. “Maar zelfs tijdens een wolkbreuk, vorig jaar, hadden we nog zo’n 25 deelnemers.”

De organisatoren hopen dat de vieringen bij mensen een positief effect hebben op de beeldvorming over de kerk. Van de Beld: “We houden ze laagdrempelig. De meeste mensen komen die dag naar de binnenstad voor de gezelligheid en de markt. Wij proberen te tonen dat er meer is dan markt en vragen aandacht voor bezinning en proberen te voorkomen dat dat ondersneeuwt. Verder lopen toeristen vaak even de kerk binnen. Dan is het wel fijn als er ook iets te doen is.”

Tijdens de eerste viering op 11 juli heeft de Blauwvingerviering een wat kleinere plek, omdat de tentoonstelling van ArtEz dan nog in de kerk staat opgesteld.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo