De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Blauwvinger Energie laat Assendorpers warmlopen voor zonnepanelen

Blauwvinger Energie laat Assendorpers warmlopen voor zonnepanelen
Redactie: Christiaan Schutte

ASSENDORP – Blauwvinger Energie, Klimaatactief Assendorp en Buurtkracht houden op dinsdag 12 februari vanaf 19.30 uur een informatiebijeenkomst over een nieuwe zonnepanelenactie. Doel van de avond in wijkcentrum De Enk is om zo veel mogelijk Assendorpers warm te krijgen voor zonne-energie. Door collectief zonnepanelen te bestellen, kan er flink op de kosten worden bespaard. De samenwerking van meerdere partijen maakt bovendien dat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden.

“Dat scheelt een hoop tijd”, verzekert Kirsten Notten van Blauwvinger Energie. “Bovendien geeft het idee dat je het samen doet een prettig gevoel. Zonnepanelen op je dak laten aanbrengen is nu eenmaal een investering die je niet zomaar doet.”

Tegelijkertijd valt het wel met recht een investering in de toekomst te noemen, aldus de Zwolse. “Ik ken de argumenten van mensen die gaan verhuizen en geen extra geld in hun woning willen steken. En dat van de oudere die niet nadenkt over tien jaar. Feit is alleen dat je niet alleen investeert in het milieu maar ook in je woning. Die wordt echt meer waard. Dat is ook wat we horen van makelaars. Kon je tien jaar geleden het verduurzamen van je huis nog voor je uitschuiven, vandaag de dag is het zo dat je een minder duurzaam huis minder snel verkoopt. Een energiezuinige woning verkoopt juist beter.”

Wat dat betreft ligt er echt een uitdaging in Assendorp erkent Notten. De wijk is even charmant en geliefd om zijn vooroorlogse bouw (begin twintigste eeuw) als energie opslorpend. Dat wil zeggen dat in veel woningen zelfs nog een spouwmuur ontbreekt. Notten: “Naast deze zonnepanelenactie loopt er nog een actie om de huizen goed te isoleren.”

Het mooie is dat er in Assendorp al veel gebeurt op het gebied van klimaatbestendig wonen. Het gegeven dat het klimaat verandert en we meer weersextremen mogen verwachten, heeft een aantal Assendorpers er toe gebracht voor hun huis wat beplanting aan te brengen. Dat staat niet alleen mooi in een versteende wereld, maar dient tevens een doel. Notten: “Het zorgt er voor dat water wordt opgenomen. Bij hevige regenval heb je dan minder kans op wateroverlast.”

Bij dat alles is het ook de sociale samenhangt die Notten waardeert. “Het is mooi om je met zijn allen in te zetten voor een betere leefomgeving.” Zelf besloot Blauwvinger Energie het onderwerp collectief op de kaart te zetten door bij de mensen thuis aan te bellen. Notten: “We hebben voor de gein gekeken naar wat het meest energie verbruikende voorwerp is in de woningen die we bezochten.

Op die manier maken we de mensen niet alleen bewust, maar vergroten we ook het sociale draagvlak.” Notten hoopt op ongeveer honderd bezoekers aankomende dinsdag in De Enk. “Dat zou fantastisch zijn. Maar ook met tien zijn we blij hoor. Het is mogelijk om je later alsnog bij ons aan te sluiten. Een duurzame wijk word je niet van het ene op het andere moment. Dat heeft tijd nodig.”