<< Ga terug

Blaaskapel De Knollentrekkers viert vijftigjarig bestaan

Blaaskapel De Knollentrekkers viert vijftigjarig bestaan
Foto: Eigen foto

ZWOLLE-ZUID - Blaaskapel De Knollentrekkers, het oudste dweilorkest van Zwolle, zorgt al vijftig jaar voor muziek en gezelligheid in en rondom Zwolle. In 2020 viert de kapel uit Zwolle-Zuid haar vijftigjarig jubileum, met de officiële opening op 27 maart.

De muzikanten zijn met hun brede repertoire te vinden op onder meer dweildagen, straatfeesten en sportevenementen. Vanuit Muziekvereniging Kunst na Arbeid ontstaat in 1970 het idee om een blaaskapel op te richten om daarmee geld in te zamelen voor de fanfare van Zwolle-Zuid. Na een aantal repetities is de kapel op 13 november 1970 voor het eerst te zien bij carnavalsvereniging De Deurzakkers. In de jaren daarop richt de kapel zich name op carnavalsoptredens in Zwolle. Tot op de dag van vandaag is De Knollentrekkers hofkapel van carnavalsverenigingen De Tonnezotters en De Knienebelters.

Rode zakdoek

In de decennia daarna zijn de Knollentrekkers, met de kenmerkende rode zakdoek in het tenue, niet meer weg te denken uit het Zwolse straatbeeld. Ook buiten de regio worden optredens verzorgd. De kapel is onder meer in Duitsland, Noorwegen en Estland te horen geweest. Tegenwoordig is de kapel vooral te vinden in het noorden en het oosten van Nederland. Dit jaar vertrekt het jubilerende dweilorkest opnieuw naar Duitsland voor een optreden. In de laatste maanden van ieder jaar worden de instrumenten uitgeleend aan Amerigo’s Pietenband voor optredens bij intochten van Sinterklaas.

Muziekkeuze

Gerard Koetsier is een van de leden die al kort na de oprichting bij de kapel betrokken was. “De Knollentrekkers is vanaf het begin een leuke groep met enthousiaste muzikanten die veel plezier halen uit de optredens. Je ziet de kapel door de jaren heen wel veranderen, bijvoorbeeld in de muziekkeuze. Daarbij zoeken we aansluiting bij de nummers die op dat moment populair zijn”, vertelt hij. Guus Meeuwis, Adele, Imagine Dragons en vele andere bekende artiesten komen tijdens een optreden voorbij. Rond carnaval komen ook de Snollebollekes en Hazes erbij. Speciaal voor het vijftigjarig bestaan is de Tiroler Houthakkersmars uit het archief gehaald, de jarenlang gebruikte starttune van het dweilorkest.

Jubileumreceptie

Ter ere van het vijftigjarig bestaan heeft de kapel voor vrijdagavond 27 maart een jubileumreceptie georganiseerd. Het is de officiële opening van het jubileumjaar én de gelegenheid om de kapel te feliciteren. Deze avond is voor iedereen toegankelijk. De Knollentrekkers nodigen belangstellenden van harte uit om langs te komen op deze feestelijke avond, uiteraard met een muzikaal tintje. De koffie staat vanaf 20.30 uur klaar in wijkcentrum SIO aan de Thorbeckelaan 2.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo