De Swollenaer

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Binnenstadbewoners komen in actie voor 30 kilometer rijden

Binnenstadbewoners komen in actie voor 30 kilometer rijden
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – In de periode van 1 april tot 8 juli wordt iedere twee weken een straat in de Zwolse binnenstad omgetoverd tot campagnestraat. De werkgroep ’30 kilometer’, bestaande uit binnenstadbewoners, komt hiermee in actie voor een verkeersveilige binnenstad.

‘Een rondreizend circus’, wordt het gekscherend genoemd door Leo Hans, één van de leden van de werkgroep. “We komen met veel bombarie en willen dat mensen blij worden van de acties.” De werkgroep heeft, samen met de gemeente en Veilig Verkeer Nederland, een plan geschreven om extra aandacht te krijgen voor een 30 kilometer-limiet in de binnenstad. De basis in het plan is om met scrabbleborden, smileyborden en/of spandoeken in een aantal straten aandacht te vragen voor de snelheidslimiet.

Hans: “Met al onze binnenstad-buren in deze straten willen we, zodra de materialen zijn geplaatst, ook op de foto. Deze foto’s verspreiden we telkens weer via alle (sociale) media om de acties onder de aandacht te houden.” De stratencampagne wordt aangevuld met een aantal extra ludieke acties. “Zo willen we onder meer zorgen dat er deze zomer een beloningsactie komt. Mensen die door de binnenstad rijden en zich aan de snelheid houden, krijgen als dank daarvoor een lekkernij aangeboden”, belooft Hans.

“Op deze manier willen we positief gedrag belonen en een lach op de mensen hun gezicht toveren, terwijl we tegelijkertijd serieus aandacht vragen voor de snelheidslimiet”, aldus Jan Verbeek, die zich al jarenlang inzet voor verkeersveiligheid in de binnenstad. Jurrien Stroomberg, wijkbeheerder bij de gemeente: “Afgelopen jaar heeft de werkgroep bewoners uit de binnenstad een intentieverklaring laten tekenen. Met de wijkwethouder voorop. Vervolgens heeft zelfs het gehele college van burgermeester en wethouders getekend. Het is mooi om te zien dat ze zoveel medewerking krijgen.”

Wie wil weten waar de campagnes wanneer staan, wordt geadviseerd de Facebookpagina van de bewonersvereniging binnenstad Zwolle (bbZ) en de gemeente Zwolle bij te houden. De werkgroep ‘30kilometer’ is een onderdeel van het wijkpanel in de binnenstad. Het wijkpanel bestaat uit binnenstadbewoners die graag op creatieve wijze de binnenstad schoner, leefbaarder en vooral nóg leuker willen maken. Het wijkpanel is ontstaan op initiatief van de gemeente en de bewonersvereniging binnenstad Zwolle (bbZ). Zie voor meer informatie: www.bbzwolle.org. De actie begint maandag 1 april op de Eekwal. Bewoners spuiten dan om 17.30 uur met krijtverf en een mal een 30 op het wegdek.