De Swollenaer

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Bezoekers van Stadsfestival Zwolle betalen met munten van zwerfafval

Bezoekers van Stadsfestival Zwolle betalen met munten van zwerfafval
Foto: Frans Paalman
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Het Stadsfestival Zwolle, dat van 31 augustus tot en met 3 september wordt gehouden, krijgt een duurzaam betaalmiddel: er wordt een eigen festivalmunt gemaakt van plastic afval. Het Stadsfestival Zwolle is het allereerste festival in Nederland dat op deze manier haar eigen muntjes maakt met zwerfafval als grondstof.

Michiel van Willigen, wethouder Christen Unie Zwolle, neemt het eerste muntje op 23 augustus in ontvangst. De Zwolse Kaia Hazes (7 jaar) zal het muntje aan de wethouder overhandigen. Initiatiefnemer Gooitske Zijlstra: “Het is tijd, hoog tijd, dat we in Nederland meer gaan doen met een product dat wij tot op de dag van vandaag als wegwerpproduct zien. Zonde, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom zetten wij de eerste stap naar bewustwording: een gerecycled festivalmuntje op het Stadsfestival. Hiermee vragen we aandacht voor plastic afval als nieuwe grondstof. Resultaat? Een betere en schonere leefwereld voor nu en later.”

Samen met Ferna Jalink (Green PAC iLab), Peter Ankersmit (Trending Industries) en Peter-Bas Schelling (Schelling Services) heeft Zijlstra dit ‘Plastic Fantastic’ concept bedacht en gerealiseerd. Van het maken van de machine tot het vinden van partners om dit project financieel mogelijk te maken. In een zeer kort tijdsbestek is zo een idee omgetoverd tot een project voor het Stadsfestival, waaraan iedere inwoner van Zwolle kan deelnemen.

Ondertussen hebben ook de landelijke media het nieuws al opgepikt, met als centrale vraag: ‘Waarom was dit er niet al?’. Margreet Wieringa (producent Stadsfestival): ”Het is een simpel idee maar zo’n krachtig initiatief. Dit hoort echt bij het Stadsfestival Zwolle. Juist dit idee laat zien dat Zwolle ruimte biedt voor vernieuwing. Ik ben heel trots.” Op het Stadsfestival kan iedereen zien hoe de muntjes worden gemaakt in de Plastic Straat. Er worden nog vrijwilligers gezocht om voorafgaand aan het festival te helpen met het verzamelen van afval. Het ‘Plastic Vissen’ is op 30 augustus, voor jong en oud. De muntjes worden na het festival weer verwerkt om er een ander gerecycled plastic product van te maken.

Zie voor meer informatie over Plastic Vissen, de Plastic Straat en het volledige programma www.stadsfestival.nl.

Dit concept wordt financieel ondersteund door de volgende partners: Rabobank IJsseldelta, Novon Schoonmaak, BPD Ontwikkeling BV, Gestift en Club Cele. Daarnaast tevens in natura door de volgende partners: Polymer Science Park, Green PAC iLab, Deloitte, ROVA, Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDOD), Korrels, Stadsfestival Zwolle en natuurlijk de bedrijven van de initiatiefnemers Trending Industries, Schelling Services en gooitz.