<< Ga terug

Bezoekers kunnen elkaar ont-moeten op Stadsfestival met brede programmering

Bezoekers kunnen elkaar ont-moeten op Stadsfestival met brede programmering
Foto: Hans van Eijsden

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD – De zevende editie van het Zwolse Stadsfestival wordt gehouden van 30 augustus tot en met 2 september en heeft het thema ‘ont-moeten’. “Het heeft twee betekenissen: het publiek, de organisatie en de makers kunnen elkaar ontmoeten en het gaat ons tijdens het Stadsfestival tevens om het niet-moeten”, legt Nienke Schutte, marketing- & communicatiemedewerker bij Zwolse Theaters uit.

De zeven Zwolse gezelschappen die hun opwachting maken, hebben het thema in hun voorstelling verwerkt. De organisatoren van Zwolse Theaters faciliteren het ontmoeten tevens in de tent Royaal, waar de Meisjes van Plezier tijdens het festival aan het breien en haken zijn. “Daar ontstaat een soort web, waarin bezoekers kaartjes met vragen of wensen kunnen hangen. Twee keer per dag kunnen ze in de tent in gesprek met de makers van de voorstellingen. Daar wordt echt gestimuleerd met elkaar in gesprek te gaan, eventueel aan de hand van de kaartjes”, legt programmeur Joy Kreiken uit.

Op het festivalterrein naast Theater de Spiegel kunnen bezoekers dagenlang genieten van een breed aanbod aan voorstellingen, die volgens Schutte en Kreiken tegen een vriendelijk tarief zijn te boeken. Het festival kent daarnaast nog een omvangrijk gratis toegankelijk randprogramma. Kreiken: “Het programma bestaat uit drie onderdelen: de Zwolse makers, de jonge makers van ArtEz, Deltion en Song & Dance en als derde onze landelijke programmering. We hebben ons best gedaan zoveel mogelijk genres te boeken van dans en toneel tot cabaret en van circus en muziek tot toneel.”

Bekende namen die Zwolle aandoen zijn onder meer toneelgroep Oostpool, cabaretier Katinka Polderman en Alida Dors, een grote naam in de wereld van dans. “Heel bijzonder is ook Likeminds”, volgens Kreiken. “Deze groep heeft haar voorstelling gebaseerd op de populaire kattenfilmpjes op youtube. Of Minoux Bosua die in een ‘levensverlengend dance event’ speelt met haar 88-jarige moeder.”

Iedere dag zijn er op het Stadsfestival ook voorstellingen voor de jeugd met de nadruk op zondag. Schutte: “Toch een familiedag. Voor de jongsten zijn er onder meer voorstellingen van Nijntje op de fiets van Marianne van Houten en Golfje zoekt zee van theatergroep Krijt.” Een echte hit is volgens haar nu al de eerste theatershow van de Zwolse youtube-familie Bellinga. “Deze twee voorstellingen lopen heel hard en zijn al bijna uitverkocht.”

Evenals vorig jaar kent het Stadsfestival ook weer een stadsontbijt dat dit jaar wordt opgeluisterd met een badeendjesrace. De race is georganiseerd in samenwerking met de Zwolse Rotary en Lions. De badeendjes kunnen worden gesponsord; de opbrengst gaat naar de Fakkelteit. De muziekgroep is een initiatief van Travers Welzijn en Rico in samenwerking met Hedon. Het is een broedplaats waar jongeren tussen de 13 en 23 jaar met hip hop en met name rap, aan de slag kunnen.

Waar vorig jaar voor de zaterdagavond nog voor een groot muzikaal optreden werd gekozen, heeft programmeur Antwan van Horik dit keer de Franse formatie Transe Express gecontracteerd. “Zij staan garant voor veel spektakel, acrobatiek en muziek. Dit optreden is vrij toegankelijk”, benadrukt Kreiken. Alle voorstellingen voor het Stadsfestival zijn al online in de verkoop. De randprogrammering, waaronder iedere avond muziek van diverse bandjes, de foodtrucks en onder meer de streekmarkt op zaterdagmiddag kent vrij toegang.

“Het Stadsfestival is vooral een mooie gelegenheid om te zien welke mooie kwaliteit aan Zwolse gezelschappen we in huis hebben. We hopen vooral dat de bezoekers genieten en blij worden”, besluiten Schutte en Kreiken.

Zie voor meer informatie of het bespreken van voorstellingen www.stadsfestival.nl.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo