De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Bewoonster bedankt mensen die haar opvingen na brand

Bewoonster bedankt mensen die haar opvingen na brandBewoonster bedankt mensen die haar opvingen na brand
Redactie: Christiaan Schutte

ZWOLLE – De grote brand die vannacht woedde in zorgflat De Keersluis heeft veel schade aangericht. De impact op bewoners en betrokkenen is groot. Lof is er voor het snelle handelen van de hulpdiensten. Helma Mast, één van de geëvacueerde bewoners, dankt ook omstanders die alarm sloegen en haar opvingen.

Mast woont op de eerste verdieping. Waar de ravage in een woning pal naast haar enorm is, bleef die van haar wonderwel gespaard. “Er is bij mij alleen rookschade”, zegt de Zwolse opgelucht. Dit terwijl de vlammen, toen ze poolshoogte ging nemen, al over het balkon sloegen.

De bewoonster lag wakker toen de brand in de flat uitbrak, maar had eerst niets in de gaten. “Ik kon niet slapen. Toen ik een brandlucht rook, dacht ik aanvankelijk dat ik mijn smartphone te lang aan de lader had gehad.” Wel hoorde Mast mensen buiten roepen, naar later bleek om de bewoners in de flat te waarschuwen. “Ik vermoed dat zij 112 hebben gebeld.” Mast ging buiten kijken en zag dat ‘de vlammen al over het balkon sloegen’.

Ze vertelt verder: “Je hoort wel eens de vraag wat je meeneemt als je door brand je huis moet verlaten. In mijn geval was dat een urn met het as van mijn hondje die in heb moeten laten inslapen.” Net toen Mast op het punt stond weg te gaan, werd er door de politie op de deur gebonsd. Ze moest onmiddellijk weg werd haar te verstaan gegeven. In het complex trof ze de jonge mensen die eerder buiten alarm hadden geslagen. Zij vingen haar op bij hen thuis. “Ik ben ze heel erg dankbaar”, aldus Mast, die later terecht kon in zorgcentrum Nieuwe Haven.