De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Bewoner Zwarteweg mag huis bouwen in achtertuin

Bewoner Zwarteweg mag huis bouwen in achtertuin
Redactie: Erik-Jan Berends

DEN HAAG – De Raad van State heeft woensdag toestemming gegeven voor de bouw van een woning in een achtertuin aan de Zwarteweg. Omwonenden zijn daar helemaal niet blij mee.

Een van hen stapte onlangs naar de Raad om het bestemmingsplan voor de nieuwe woning aan te vechten, maar de Raad heeft zijn bezwaren verworpen. De woningen aan de Zwarteweg hebben zeer diepe achtertuinen en de meeste bewoners willen dat graag zo houden. De bezwaarmaker klaagde bij de Raad ook over aantasting van dit groene gebied tussen de Zwarteweg en het Beverveld. Verder wees hij de Raad op toezeggingen die de gemeente in de jaren tachtig had gedaan om niet mee te werken aan bebouwing in de achtertuinen. Dat doet de gemeente nu toch en daarmee zijn volgens de bezwaarmaker afspraken geschonden.

De Raad oordeelt dat dit geen harde toezeggingen van de gemeente zijn. Eigenlijk zijn alleen toezeggingen van een gemeenteraad van enige juridische waarde. Dat is hier niet het geval. De gemeente stelt ook dat er alleen is afgesproken dat nieuwe woningen op ongeveer honderd meter afstand van de woningen aan de Zwarteweg zouden blijven. Maar die afspraak zou niet gelden voor bewoners van de Zwarteweg zelf.

Een van hen wil nu zelf de omstreden woning in zijn achtertuin gaan bouwen. De Raad vindt dit bouwplan aanvaardbaar, omdat het op voldoende afstand van de woningen aan de Zwarteweg komt te staan. Bovendien is het hier stedelijk gebied, aldus de Raad. En daar staat bebouwing nu eenmaal dichter op elkaar.