De Swollenaer

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Bewoner verzet zich tegen nieuwe bebouwing Zwarteweg

Bewoner verzet zich tegen nieuwe bebouwing Zwarteweg
Redactie: Erik-Jan Berends

DEN HAAG – De omstreden bouw van een woning achterop een perceel aan de Zwarteweg in Zwolle kan hoogstwaarschijnlijk niet worden geblokkeerd. Dit bleek woensdag tijdens een zitting bij de Raad van State.

Een buurtbewoner maakte daar bezwaar tegen het bestemmingsplan waarin de bouw wordt geregeld. Hij zette als enige van veel tegenstanders in de buurt door met zijn bezwaren tot aan de Raad van State. Maar de raadsvoorzitter bleek weinig onder de indruk van die bezwaren. Volgens de buurtbewoner schendt de gemeente afspraken die in het verleden met de buurt zijn gemaakt. Daarnaast vindt hij dat de woning niet past in de omgeving. De panden aan de Zwarteweg hebben extreem diepe tuinen van honderd meter. “Nu komt er opeens een woning middenin te staan”, zegt de advocate van de bezwaarmaker. “Dat heeft flinke effecten voor de omgeving.” Ze stelt dat het woonklimaat van de omwonenden daardoor wordt aangetast.

Daarnaast wijst ze op afspraken die de gemeente in 1987 maakte met de bewoners van de Zwarteweg. De gemeente had toen bouwplannen voor het gebied achter de diepe tuinen. Daarvoor zou dan een strook van de tuinen moeten worden aangekocht. Dat leidde tot verzet van de bewoners en de afspraak met de gemeente dat de tuinen toch honderd meter diep zouden blijven. Daarachter zijn wel woningen gebouwd aan het Beverveld.

Nu laat de gemeente wel toe dat in een van de achtertuinen een tweede woning wordt gebouwd van bijna 150 vierkante meter groot. De gemeente voelt zich niet gebonden aan de afspraken, omdat toen alleen maar zou zijn bepaald dat de gemeente zelf niet meer ging bouwen in de achtertuinen. Een van de buurtbewoners is nu zelf met een bouwplan naar de gemeente gestapt en dat is volgens de gemeente dus een heel andere situatie.

Volgens de voorzitter van de Raad van State is er geen harde overeenkomst tussen de buurtbewoners en de gemeente gesloten in 1987. En toezeggingen van ambtenaren zijn in zijn ogen ook niets waard, ook al spreken die ambtenaren uit naam van de gemeente.

De uitspraak volgt over zes weken.