De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Berkum krijgt online bewonersavond in de vorm van een talkshow

Berkum krijgt online bewonersavond in de vorm van een talkshow
Redactie: Erik-Jan Berends

BERKUM – De projectgroep Berkum Energieneutraal heeft voor dinsdag 26 mei de eerste online bewonersavond van Berkum georganiseerd. Ondanks de coronamaatregelen wordt het project doorgezet en is er volgens de projectgroep veel nieuws te melden.

Bewoners worden uitgenodigd om vanuit de eigen huiskamer deel te nemen aan een interactieve informatieavond, die wordt gepresenteerd in de vorm van een live talkshow.

Talkshow

Hoofdonderwerp in de talkshow is de stand van zaken rondom het project Berkum Energieneutraal. Onder andere voorzitter Ben Koopman en projectleider Timo Veen schuiven aan bij Jan-Willem de Graaf, presentator van de avond. Veen: “In 2018 hebben we al drie bewonersavonden georganiseerd, waarbij de opkomst steeds ruim boven de honderd personen uitkwam. Na wat tegenslagen in 2019 is er nu weer volop nieuws te melden. We zijn daarom heel blij dat we via deze online oplossing stappen kunnen blijven zetten. Behalve dat we Berkummers willen bijpraten, gaan we er ook echt iets leuks van maken.”

Verduurzamen

Tijdens de uitzending blikken de gastheer en gasten samen terug op de afgelopen periode en kijken ze vooral vooruit naar de eerste fase van het project: het verduurzamen van vijftig tot honderd woningen. Het gesprek wordt afgewisseld met diverse videofragmenten over het thema ‘Berkum & duurzaamheid’. Daarin zitten onder andere tips om gemakkelijk energie te besparen, een nieuwe editie van ‘Straatpraat’ en zelfs een muzikaal optreden vanuit een Berkumse huiskamer. Bewoners krijgen ook de kans om live vragen te stellen en mee te doen aan een speciaal voor de bewonersavond ontwikkelde quiz.

Proef

Het project Berkum Energieneutraal richt zich op drie sporen: het verduurzamen van woningen, een wijkenergiesysteem en het collectief opwekken van energie. Voorlopig ligt de aandacht op het eerste spoor en dat is ook waar de bewonersavond over zal gaan. Belangrijke volgende stap in het traject is een proef Verduurzaming, waar vijftig tot honderd huishoudens zich voor kunnen aanmelden. De bewonersavond zal hierover meer informatie verschaffen, waarna geïnteresseerden zich via een formulier op de website direct kunnen aanmelden.

Informatie

De bewonersavond begint op dinsdag 26 mei om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur. Bewoners ontvangen ruim van tevoren alle benodigde informatie om virtueel plaats te kunnen nemen. De bewonersavond is ook voor niet-Berkummers live te volgen. Meer informatie volgt via www.berkumenergieneutraal.nl en de Facebookpagina: www.facebook.com/berkumenergieneutraal.