De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Berken vergroenen Zwols busstation

Berken vergroenen Zwols busstation
Redactie: Fred Sollie

ZWOLLE - Zeventien zwarte berken vergroenen het nieuwe Zwolse busstation. Op 20 november is de aanplant van de zwarte berken (Betula nigra) op het bustation in  aanbouw aan de Hanzelaan gestart.

De zwarte berk is een sierlijke sterke middelgrote boom met verspreid afhangende takken. De stam is op jonge leeftijd geelbruin en verkleurt later naar bruinrood tot bijna zwart. De bast is sterk afbladderend en krullend. Het blad is glanzend, diepgroen en verkleurt in de herfst naar geel.

Prettig verblijfsklimaat

De bomen voorkomen dat het busperron als wijds, lang en leeg wordt ervaren. In de zomer zorgen de bomen voor schaduw. Door het groen ervaren de reizigers de seizoenen op het busstation. De zwarte berk staat vroeg en lang in blad. Daarmee dragen de bomen bij aan een lange groenbeleving op het busstation en het omliggendestationsgebied.

Grote bomen

Om de bomen tot gezonde, volwassen boom door te laten groeien zijn ondergrondse aanpassingen met bomenzand uitgevoerd en is een beluchtingssysteem toegepast. De bomen hebben bij aanplant al een hoogte van 6 tot 8 meter en zijn tussen tien en twaalf jaar oud. Door bomen met een grote maat aan te planten, krijgt het groen op het busstation meteen al veel volume. De zwarte berk is tussen de dertig en veertig jarige leeftijd volgroeid en is dan 15 tot 20 meter hoog. Vanwege de grootte van de bomen en de bijbehorende kluiten worden er vanaf 20 november ongeveer drie à vier bomen per dag aangeplant.  

Sterk

De zwarte berk is goed bestand tegen wind en ziektes. Door de hoge, transparante kroon zorgen de bomen voor gefilterd licht en blijft het busstation voor de chauffeurs in de bus goed overzichtelijk.