<< Ga terug

Beeldenpark Landgoed Anningahof opent op 20 mei

Beeldenpark Landgoed Anningahof opent op 20 mei
Foto: Landgoed Anningahof

ZWOLLE - Commissaris van de Koning Ank Bijleveld opent op 20 mei het seizoen 2017 van beeldenpark Landgoed Anningahof.

Het oorspronkelijke park heeft in ruim anderhalf jaar tijd een metamorfose ondergaan. De aanleg van het vrijwel geheel vernieuwde park van circa 5,5 hectare biedt vanaf dit seizoen het decor voor de tentoonstelling ‘Beelden 2017’. Meer dan 120 verschillende soorten bomen en struiken zijn geplant en een grote waterpartij slingert door het gehele park. Een meer dan vijfhonderd meter lange en vijf meter hoge geluidswal vormt tevens de begrenzing van het park.

Dit jaar tonen zeventig kunstenaars ongeveer tachtig buitenbeelden en zestig beelden in de binnenruimten. Hoewel het accent op de hedendaagse beeldhouwkunst ligt, toont Anningahof met ‘Beelden 2017’ als enig park in Nederland, tegelijkertijd werken van een selecte groep oude meesters, een groot aantal hedendaags bekende en gerenommeerde kunstenaars en een kleine groep jong talent en experiment.

Daarmee wordt ook inzicht gegeven in hoe de Nederlandse beeldhouwkunst zich ontwikkelt. Tal van monumentale en museale werken zijn in de tentoonstelling opgenomen waardoor het park het karakter heeft gekregen van een groot buitenmuseum. Opmerkelijk is onder meer dat langs een deel van de waterpartij een twaalf meter hoog, geheel gerestaureerd, beeld van André Volten is geplaatst. Dit werk heeft het European Patent Office (EPO) geschonken aan de Stichting Vrienden van Landgoed Anningahof.

Naast ‘Beelden 2017’ zijn er dit jaar verschillende extra tentoonstellingen. Zo selecteerde gastcurator Pim Trooster, op uitnodiging van Landgoed Anningahof, elf kunstenaars voor de tentoonstelling ‘Outplacement’. Zij ontwikkelden voor de eerste keer in hun carrière een buitenbeeld. Hun werken worden als een groepstentoonstelling in een gedeelte van het nieuwe park van Landgoed Anningahof gepresenteerd. De tentoonstelling ‘Outplacement’ is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Zwolle.

Verder toont de Duitse afdeling van Stichting Kunstwegen weer twee presentaties van jonge Duitse talenten. Ook zijn er in de Vechthal twee series van Pim Trooster die hij maakte over de transitie van het Beeldenpark. Verder is er op een beeldscherm een foto- en videopresentatie te zien over de aanleg van het nieuwe park met foto’s van Steven van Welie en Pim Trooster.

Zie voor meer informatie www.anningahof.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo