<< Ga terug

Basisschoolleerlingen herdenken de bevrijding van Zwolle

Basisschoolleerlingen herdenken de bevrijding van ZwolleBasisschoolleerlingen herdenken de bevrijding van ZwolleBasisschoolleerlingen herdenken de bevrijding van ZwolleBasisschoolleerlingen herdenken de bevrijding van ZwolleBasisschoolleerlingen herdenken de bevrijding van ZwolleBasisschoolleerlingen herdenken de bevrijding van Zwolle

ZWOLLE - Leerlingen van basisscholen De Octopus, Geert Grote en Koningin Emma hebben vrijdag de bevrijding van Zwolle, op 14 april 1945, herdacht. Burgemeester Henk Jan Meijer woonde namens de gemeente de herdenkingen bij.

Leerlingen van de Octopus herdachten bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Aansluitend was er een bijeenkomst op het onderwijsplein met een aantal gastsprekers. Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren. Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door beide scholen. Het ontwerp is van beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur met een mannenfiguur. Op de muur staat ‘Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan’.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo