De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Basisscholen en BSO’s uit Zwolle krijgen gratis groentezaden

Basisscholen en BSO’s uit Zwolle krijgen gratis groentezaden
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Basisscholen en BSO’s uit Zwolle kunnen kosteloos groentezaden en een bijbehorend lespakket aanvragen bij Natuur en Milieu Overijssel (NMO). Hiermee kunnen de leerlingen dit voorjaar in de klas of op het schoolplein hun eigen groente kweken.

Belangstellenden scholen kunnen zich aanmelden tot vrijdag 24 januari. NMO organiseert deze actie in samenwerking met de natuur en milieu educatie-makelaar van gemeente Zwolle, Mariken Enserink.

“Een broodje met aardbeienjam, spaghetti met tomatensaus of een lekkere salade met komkommer en radijsjes. Al dit lekkers smaakt nog beter als je de aardbeien, tomaten en radijsjes zelf hebt gekweekt”, volgens NMO. “Basisscholen en BSO’s uit Zwolle kunnen nu heel gemakkelijk met de leerlingen aan de slag met een moestuin. Deelnemende scholen krijgen bij de zaden een instructieboekje en een lesbrief met leuke opdrachten. Zo kunnen leerlingen direct aan de slag in hun klas of op het schoolplein.”

Pakket

Het pakket bestaat uit tien zakjes met groentezaden voor onder andere sla, radijs, tomaat, wortel en rode biet. Op de pakketten staan geen commerciële uitingen, wel de gewasnaam, een jaarcode en een link waarmee de scholen kunnen nagaan waar de pakketten vandaan komen. De zaden in de pakketten zijn volgens NMO een veilig natuurproduct, vrij van bestrijdingsmiddelen en genetische modificatie. Geïnteresseerde scholen en BSO’s uit Zwolle kunnen zich tot vrijdag 24 januari aanmelden bij Natuur en Milieu Overijssel via de website www.nmeoverijssel.nl/groentezaden/. Het lespakket met de groentezaden ontvangen de scholen eind maart.

Keuzes

Deze moestuinactie is onderdeel van het programma Jong Leren Eten. In dit programma werken rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen om in de periode van 2017 tot en met 2020 kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Het uiteindelijke doel is dat kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Jong Leren Eten is een initiatief van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedsel (LNV) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).